Turska otvoreno stala na stranu Azerbejdžana: U pitanju je samoodbrana

1
Radiosarajevo.ba
Turska otvoreno stala na stranu Azerbejdžana: U pitanju je samoodbrana
Foto: EPA-EFE / S podrške Azerbejdžanu u Istanbulu

Svjetske sile, poput Njemačke, traže prekid vatre i humanitarno primirje u Nagorno Karabahu, dok se Turska otvoreno stavila na stranu Azerbejdžana.

Turska je osudila ono što je nazvala napadima Armenije na azerbejdžanski grad Ganju i ponovila da podržava pravo Azerbejdžana na samoodbranu u okviru njegovih međunarodno priznatih granica, prenose agencije.

"Napadi Armenije na civile u Ganji su nova manifestacija nezakonitog armenskog stava. Mi osuđujemo ove napade", saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Turske.

Ankara podržava Baku i odbija pozive drugih država o trenutnom prekidu vatre.

Vlasti Azerbejdžana su ranije saopćile da su armenske snage granatirale Ganju, grad drugi po veličini u državi, u eskalaciji rata u Južnom Kavkazu koji je počeo prije sedam dana.

Armenija je negirala da je usmjerila vatru "bilo koje vrste" prema Azerbejdžanu.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev objavio je u subotu da je azerbejdžanska vojska oslobodila naselje Madagiz.

"Danas je azerbejdžanska zastava postavljena na Madagizu. Madagiz je naš. Nagorno Karabah je Azerbejdžan", objavio je Aliyev na Twitteru.

U operaciji koju je azerbejdžanska vojska pokrenula kako bi oslobodila zemlju od okupacije, a u petak je pod kontrolu vratila strateška brda oko naselja Madagiz u provinciji Agdere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije