Turska osudila ponašanje vlasti Grčke: Otvoreno ste odobrili paljenje naše zastave

Anadolija
Turska osudila ponašanje vlasti Grčke: Otvoreno ste odobrili paljenje naše zastave

Republika Turska oštro je osudila ponašanje grčkih vlasti zbog provociranja javnosti i dozvoljavanja paljenja turske zastave povodom jučerašnjeg ponovnog početka vjerskih obreda u džamiji Aja Sofiji.

“Snažno osuđujemo ponašanje zvaničnika grčke vlade i parlamenta koji su neprijateljskim izjavama provocirali i huškali javnosti te otvoreno odobrili paljenje veličanstvene turske zastave u Solunu“, naveo je u saopćenju glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Turske Hami Aksoy.

Aksoy je također naveo kako je Grčka ponovo pokazala neprijateljstvo prema islamu i Turskoj i to pod plaštom reakcije na ponovno otvaranje džamije Aja Sofije za vjerske obrede.

“Niti jedna država nema pravo Turskoj držati lekcije kako se koriste suverena nacionalna prava. Aja Sofija, koja je voljom turskog naroda ponovo otvorena za vjerske obrede, kao i svi drugi kulturno-historijski objekti na teritoriji Turske će uvijek biti u nađem vlasništvu i pod našom zaštitom“, poručio je Aksoy.

Turske vlasti su 10. jula ukinule status muzeja i vratile status džamije Aja Sofiji, a jučer je u toj istanbulskoj ljepotici nakon 86 godina klanjan prvi džuma-namaz. Takva odluka turskih vlasti je u skladu sa sporazumom sa UNESCO-om na čijoj listi se Aja Sofija nalazi kao spomenik svjetske baštine. Turske vlasti su najavile da će u duhu tolerancije i slobode Aja Sofija ostati otvorena za posjete svim ljudima.

Jučerašnji ponovni početak vjerskih obreda u Aja Sofiji izazvao je burne reakcije u Grčkoj u kojoj su u vrijeme klanjanja džuma-namaza zvonila zvona sa crkvenih zvonika, održavane posebne mise i zastave spuštene na pola koplja. Ekstremno desničarske grupe protestirale su sinoć u Solunu i zapalile tursku zastavu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije