Turska avijacija bombardovala položaje PKK-a

Radiosarajevo.ba
Turska avijacija bombardovala položaje PKK-a

Turska avijacija bombardovala je položaje Kurdistanske radničke partije (PKK) na jugoistoku Turske, javio je danas turski dnevnik Hurriyet, piše Tanjug.

To je prva operacija širih razmjera protiv ekstremista otkad je prije dvije godine pokrenut mirovni sporazum, navodi Reuters. Vazdušni napadi u nedjelju nanijeli su težak udarac PKK-u, piše Hurriyet, ali turska vojska zasad nije komentarisala te navode.

Napadi su izvedeni tri dana nakon što su borci PKK-a gađali iz artiljerije vojni punkt u provinciji Hakari, blizu granice s Irakom.

Osuđeni lider PKK-a Abdullah Ocalan, koji služi zatvorsku kaznu, upozorio je početkom oktobra da bi mirovni pregovori mogli biti okončani ukoliko ekstremistima Islamske države bude dozvoljeno da izvedu masakr u pretežno kurdskom gradu Kobaniju u Siriji.

Pripadnici ISIS-a zauzeli su dio Kobanija, iz koga je u Tursku prebjeglo više od 160.000 Sirijaca, uglavnom Kurda.

Međunarodna koalicija predvođena SAD-om izvodi vazdušne udare na položaje džihadista u Kobaniju, ali Washington i London upozoravaju da bombardovanje neće biti dovoljno da spriječe džihadiste da preuzmu kontrolu nad tim strateški važnim gradom.

Iako sukobi bjesne na kilometar od Turske, koja je članica NATO-a, Ankara i dalje oklijeva da preuzme konkretne vojne akcije protiv ISIS-a.

Nakon što je Turska zatvorila granicu, kurdski borci iz Turske ne mogu otići da se bore protiv džihadista u Siriji, što je izazvalo proteste Kurda širom Turske.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu poručio je da nije realno očekivati da Turska sama izvede prekograničnu operaciju u Kobaniju. "Kada bude donesena zajednička odluka, Turska se neće povući, ona će ispuniti svoju ulogu", rekao je Cavusoglu.

Mirovni pregovori između turske vlade i PKK-a počeli su 2012. godine radi okončanja 30-godišnje oružane borbe PKK-a za autonomiju Kurda na jugoistoku zemlje, koja je od 1984. odnijela više od 45.000 života.

Turska, SAD i EU smatraju PKK terorističkom grupom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije