Turistički biser u problemima, ovoj zemlji fali radnika: "Kažu im da će raditi šest, a rade 10 sati"

0
Hina
Turistički biser u problemima, ovoj zemlji fali radnika: "Kažu im da će raditi šest, a rade 10 sati"
Foto: Greek Reporter / Grčka

Grčka, mediteranska zemlja koja se takmiči s Hrvatskom, Crnom Gorom i drugim ljetnim destinacijama u privlačenju turista, bilježi osjetan povratak gostiju nakon pandemije koronavirusa, no nedostaje joj sezonskih radnika.

Delfi su gradić poznat po antičkim ruševinama Apolonovog hrama u kojem je budućnost proricala proročica Pitija. Janis Papathanasiu, 48-godišnji vlasnik hotela Iniohos, ondje sada prognozira uspješnu sezonu. "Vidimo ljude iz Europe željne putovanja nakon pandemije, a sada čekamo i povratak turista iz Azije", kaže Papathanasiu za Hinu. 

Na ulici ispred hotela kojim njegova obitelj upravlja već četvrtu generaciju prolazi skupina talijanskih maturanata. Razgledaju suvenire u malim trgovinama te se dive zelenim osunčanim padinama. Delfi, smješteni u podnožju brda, imaju 3000 stanovnika i 900 soba za turiste. 

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Papathanasiu je zadovoljan jer su sve 23 sobe u njegovom objektu popunjene, uglavnom zahvaljujući međunarodnom gospodarskom forumu koji se održava u tom gradiću udaljenom 180 kilometara od Atene. 

Na aerodromu glavnog grada Grčke pristigli putnici dugo čekaju prtljagu jer nedostaje radnika u pretovaru iz aviona. "Radnici u turizmu su napustili ovu profesiju tijekom pandemije i karantene. Radnici traže sigurnije poslove, bazičnu obuku i dobru plaću", kaže Stamatis Hacilazaru, direktor prodaje lanca hotela H Hotels Collection. 

Osoba na aerodromu, koja je zamolila za anonimnost, upozorava da Grčkoj prijete gužve tokom ljeta jer niti radnici iz Azije, koji obično pristaju na niže plaće, više ne žele prekrcavati prtljagu. 

"Kažu im da će raditi šest sati, a rade po deset. Nekad i za iznos od 600 eura, pa oni sada odlaze raditi u Španjolsku i druge europske zemlje", rekla je Hini ta osoba koja na izlazu s aerodroma dočekuje goste. Iz sindikata turističkih radnika SETE nisu odgovorili je li tačan taj podatak niti u kakvim uvjetima rade zaposlenici u turizmu. 

Sindikat POEET rekao je novinama Naftemboriki da radnici u grčkim hotelima rade 30 dana u mjesecu, po 14 sati dnevno, za 900 eura neto, pa da mnogi odlaze u zemlje s boljim plaćama. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije