Možemo li ove godine vozom do mora: Iz Željeznica FBiH odgovorili hoće li uvesti sezonsku liniju

3
L. M.
Možemo li ove godine vozom do mora: Iz Željeznica FBiH odgovorili hoće li uvesti sezonsku liniju
Foto: ŽFBiH / Brzi voz, Željeznice FBiH

Prethodnih nekoliko godina građani Bosne i Hercegovine su mogli vozom iz Sarajeva putovati do Čapljine i Ploča u Hrvatskoj. 

CNN je putovanje vozom na ovoj relaciji proglasio jednim od najljepših u Europi, a provjerili smo kada će, i da li će, početi saobraćati sezonski voz koji bi povezao Sarajevo s jadranskim primorjem.

Iz Željeznica Federacije BiH su za portal Radiosarajevo.ba kazali da od 2. juna do 27. augusta ponovo uvode liniju Sarajevo-Ploče-Sarajevo.

Naš Zmaj potpisao ugovor sa njemačkim Stuttgartom: Pogledajte o kojem iznosu je riječ

Naš Zmaj potpisao ugovor sa njemačkim Stuttgartom: Pogledajte o kojem iznosu je riječ

"S obzirom na to da je u prošloj godini u periodu od 1. jula do 11. septembra u dane petak, subota i nedjelja vladao veliki interes putnika za putničku liniju Sarajevo-Ploče-Sarajevo, Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine i HŽ Putnički prijevoz planirali su u Redu vožnje 2022/2023. godine ponovno saobraćanje jednog para brzih vozova na relaciji Sarajevo-Ploče-Sarajevo i to u periodu od 02. juna do 27. augusta 2023. godine u dane petak, subota i nedjelja", rekli su iz Službe za odnose s javnošću ŽFBiH.
 
Ostalim danima voz će, kako kažu, po Redu vožnje saobraćati na relaciji Sarajevo-Čapljina-Sarajevo.

Istakli su da ŽFBiH ne planiraju uvesti proširenu ponudu kakvu su putnici imali 2019. godine.

"Iz gore navedenih razloga, Željeznice FBiH nisu planirale uvoditi proširenu ponudu za putnike kakvu su imale u periodu od 15. juna do 31. augusta 2019. godine kada su putnici voza Sarajevo-Čapljina u stanici Čapljina mogli ostvariti vezu na autobusku liiju za Neum, Makarsku i Split", navodi se u odgovoru na upit portala Radiosarajevo.ba.

Brzi voz, Željeznice FBiH
Foto: ŽFBiH: Brzi voz, Željeznice FBiH

Podsjetimo, prugu od Sarajeva do Ploča započela je Austro-Ugarska, nastavila Kraljevina Jugoslavija, a završila SFRJ. Pruga je bila izgrađivana u više etapa i bila je jedan od najvećih saobraćajnih i infrastrukturnih projekata prošloga vijeka. 

Duga je skoro 200 kilometara, sa 27 željezničkih stanica, 71 mostom i 106 tunela. Tuneli su dugi oko 37 kilometara, a među njima je, s preko tri kilometra, najduži tunel Ivan, prokopan kroz istoimenu planinu.

Pruga Sarajevo - Ploče puštena je u promet 29. novembra 1966. godine povodom proslave Dana Republike SFRJ, a službeni promet s voznim redom započeo je 1. decembra iste godine.

Zbog ratnih događanja 3. aprila 1992. godine u 10.42 u stanicu Ploče stigao je posljednji putnički voz iz Sarajeva (Zagreb - Ploče), a 7. maja 1992. godine u 12.45 otpremljen je posljednji teretni voz prema Sarajevu - nakon čega je nastupio potpuni prekid saobraćaja iz Ploča prema Mostaru i Sarajevu.

Brzi voz, Željeznice FBiH
Foto: ŽFBiH: Brzi voz, Željeznice FBiH

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije