Potvrđeno iz Željeznica FBiH: Uskoro vozom do Zagreba, evo koliko će koštati karta

8
A. G. Z.
Potvrđeno iz Željeznica FBiH: Uskoro vozom do Zagreba, evo koliko će koštati karta

Najavljeni međunarodni voz na relaciji Sarajevo – Zagreb, ukoliko se dogovori saobraćaj istog, budući da se čeka odgovor Željeznica RS na inicijativu za sastanak koji su predložile Željeznice FBiH, počeo bi saobraćati 11. decembra ove godine.

Kazali su ovo za portal Radiosarajevo.ba iz Željeznica FBiH na upit kada bi mogla biti upostavljena  putnička linija Sarajevo-Zagreb-Sarajevo preko Banja Luke, a za koju je ranije bilo najava.

Traju pregovori

Kako saznaje portal Radiosarajevo.ba, prema trenutnoj tarifi, karta u jednom smjeru koštala bi 56,10 KM, a povratna  85,20 KM.

Podcast s Tomom: Almir Kurt Kugla – raznolikost talenata i životnih pustolovina

Podcast s Tomom: Almir Kurt Kugla – raznolikost talenata i životnih pustolovina

Tragedija kod Sarajeva: Putnički voz usmrtio muškarca

Tragedija kod Sarajeva: Putnički voz usmrtio muškarca

"Ponovnom uspostavljanju ovog voza, prethodilo bi ponovno povezivanje Sarajeva i Banjaluke o
čemu pregovaramo sa Upravom Željeznica RS", potvrđeno nam je.

Kada je u pitanju uspostavljanje sezonskog putničkog voza Sarajevo-Ploče-Sarajevo koji je saobraćao u periodu od 01. jula do 11. septembra, on je "u potpunosti opravdao očekivanja Željeznica FBiH".

"Ovaj voz je saobraćao samo petkom, subotom i nedjeljom (ukupno 11 vikenda, odnosno, 33 dana) i za to vrijeme na pomenutoj relaciji prevezeno je 4.666 putnika. Cijena karte u jednom pravcu iznosila je 25 KM, a cijena povratne karte koja je važila mjesec dana iznosila je 41,40 KM. Zbog velikog interesovanja putnika u sastav voza na relaciji Sarajevo-Ploče redovno su bile uvrštene dvije Talgo garniture sa 472 mjesta za sjedenje. Iskazano interesovanje putnika za vožnju na relaciji Sarajevo-Ploče-Sarajevo najbolji je pokazatelj da bi ova linija i ubuduće trebala saobraćati", kazali su za portal Radiosarajevo.ba iz ovog preduzeća.

Ilustracija
Foto: ŽFBiH: Ilustracija

Iznijeli su podatke kako su tokom prvih osam mjeseci ove godine, Željeznice FBiH prevezle 239.000 putnika, što je za 150 posto više u odnosu na isti period 2021. godine i 5.352.490,24 tona robe, što je za 0,11 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

Više putnika

Također, povećanje broja putnika zabilježeno je u svim željezničkim pravcima (Čapljina-Sarajevo-Čapljina, Konjic-Sarajevo-Konjic, Pazarić-Sarajevo-Pazarić, Sarajevo –Maglaj-Sarajevo, Sarajevo-Visoko- Sarajevo, Sarajevo – Zenica-Sarajevo).

Jedan od razloga za povećanje ovolikog broja prevezenih putnika jeste taj što su putnici prepoznali kvalitet usluge koju nudimo, pa su se počeli vraćati željeznicama kao najkvalitetnijem, ekonomski najisplativijem i najsigurnijem obliku prijevoza.

"Pored kvalitetne usluge, Željeznice FBiH obezbijedile su svojim putnicima povlastice na kupovinu karte u iznosu od 30 posto (studenti, penzioneri, novinari) i od 50 posto (djeca između 4 i 12 godina, slijepa lica i njihovi pratioci)", naglašavaju iz Željeznica FBiH.

Odličan primjer Kantona Sarajevo

Iz Željeznica FBiH kažu i da su u prvih osam mjeseci ove godine na relaciji Sarajevo-Pazarić-Sarajevo prevezli  68.441 putnika i "to je u potpunosti ispunilo očekivanja Željeznica FBiH koje su ovu liniju uspostavile u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo, a na osnovu Zakona o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranju putničkog i kombinovanog saobraćaja".

"Prema pomenutom Zakonu i kantoni unutar FBiH koji iskažu interes za uspostavljanjem željezničkog putničkog saobraćaja na svome području, dužni su učestvovati u sufinansiranju istog. Dugo vremena ova zakonska odredba bila je mrtvo slovo na papiru dok Kanton Sarajevo nije iskazao interes za uvođenjem ove linije, kao i linije Sarajevo-Podlugovi koja je kasnije produžena do Visokog. Primjer Kantona Sarajevo odličan je primjer i za druge kantone kako da na kvalitetan način riješe, odnosno, unaprijede rješavanje pitanja javnog prevoza svojih građana",zaključuju iz Željeznica FBiH za portal Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije