Rusija / Tuga: Novinarka preminula od posljedica samospaljivanja

02. 10. 2020. u 20:24:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ruska novinarka Irina Slavina umrla je nakon što se zapalila u gradu Nižnji Novgorod poslije policijske racije njenog stana u potrazi za dokazima koji je povezuju s opozicionom grupom, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prije nego što se 2. oktobra iz protesta samospalila ispred sjedišta gradske policije, Slavina je na Facebooku objavila izjavu u kojoj kaže "Krivite Rusku Federaciju za moju smrt". 

Lokalni ogranak Ministarstva za vanredne situacije potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je žena umrla nakon što se zapalila pored sjedišta policije u Nižnjem Novgorodu, ali je odbio da identifikuje žrtvu. 

Nezavisna informativna web stranica Koza Press, gdje je Slavina bila urednica, prepoznala je Slavinu kao ženu koja je počinila čin samospaljivanja. 

Dan ranije, Slavina je na Facebooku napisala da je policija pretražila njen stan i zaplijenila računar, bilježnice, mobitele i memorijske kartice.

Napisala je da su tražili dokaze koji je povezuju s opozicijskom grupom Otvorena Rusija. 

Prošlog mjeseca policija je privela Andreja Pivovarova, izvršnog direktora Otvorene Rusije, pod optužbom za organizaciju ili održavanje javnih događaja bez najave. 

Ruske vlasti smatraju Otvorenu Rusiju takozvanom "nepoželjnom" organizacijom koja je zbog toga stalno na udaru. 

Slavina je također nekoliko puta kažnjavana zbog svojih članaka i učešća na protestnim skupovima.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA