Trumpove izjave o Putinu: Upoznali se nismo, pokažite mi njegovu fotografiju...

Radiosarajevo.ba
Trumpove izjave o Putinu: Upoznali se nismo, pokažite mi njegovu fotografiju...
Foto: EPA-EFE / Predsjednici Amerike i Rusije Donald Trump i Vladimir Putin
Kao historijski trenutak u proteklim danima zabilježeno je prvo rukovanje Donalda Trumpa i Vladimira Putin na samitu G20 u Hamburgu.

Analizirajući Trumpove izjave, postoje sumnje kada su se oni zaista upoznali. Protekle sedmice, u američkim medijima i širom svijeta, predsjednik je dao niz izjava koje se odnose na tržište akcija, “ekonomiju koja jača”, NATO itd.

Ipak, možda najveću pažnju privlače njegove nejasne izjave o poznanstvu s ruskim liderom, piše Independent.

Od 2013. do 2016. Trump je na pitanje da li se upoznao s Putinom davao veoma različite odgovore: 

"Jednom, da. Odavno, odlično smo se slagali. Veoma dobro sam ga upoznao zato što smo obojica bili gosti u emisiji 60 minuta. 

Nikada nisam upoznao Putina. Ne znam ko je Putin. Ne vjerujem da sam ga upoznao. Mislim da li je bio u istoj prostoriji ili tako nešto. Ali, mislim da nije. Nisam ga upoznao. Nisam provodio vrijeme s njim. Nisam večerao s njim. Nisam planinario s njim. Ne znam i ne bih imao pojma ko je on osim ako biste mi pokazali njegovu sliku", rekao je Trump.

A kako je Putin govorio o poznanstvu s Trumpom:

"Nikada ga nisam upoznao", rekao je Putin u intervju za NBC.

Trump je u početku tvrdio da je upoznao Putina na poslovnom sastanku u Rusiji ili kada je bio vlasnik kompanije koja je organizirala Izbor za miss svijeta održan u Moskvi 2013.

Kao novajlija u politici, prije predsjedničke kampanje i u njenoj ranoj fazi smatrao je da će biti korisno da tvrdi da poznaje Putina, kako bi pokazao da ima sve što je potrebno da se izbori sa svjetskim liderom. Kasnije, kada je prijetila opasnost da javnost pomisli da je previše blizak Putinu, "promijenio je ploču".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije