Trumpov posljednji dan u Bijeloj kući: Spremio je 100 pomilovanja

0
Radiosarajevo.ba
Trumpov posljednji dan u Bijeloj kući: Spremio je 100 pomilovanja
Foto: EPA-EFE / Donald Trump

Donald Trump napustit će Bijelu kuću i odletjet će iz Washingtona na Floridu prije inauguracije Joa Bidena u srijedu rano ujutro, a nakon što izda 100 pomilovanja.

Nije, međutim, poznato da li će i sebi osigurati jedno, piše CNN. 

Odlazeći predsjednik Sjedinjenih Američkih Država održat će oproštajnu ceremoniju u Zajedničkoj bazi u Marylandu, na dan Bidenove inauguracije. Trump će potom otići u svoje odmaralište na Floridi prije nego što njegov nasljednik položi zakletvu. 

Ali, prije nego što ode Trump će obaviti pomilovanja. Dva izvora CNN-a rekla su da je Bijela kuća u nedjelju imala sastanak oko finalizacije liste za pomilovanje. Trump je prethodno izdao niz pomilovanja oko Božića, ali ih je suspendovao u danima prije i poslije upada njegovih pristalica u Capitol 6. januara. 

On bi mogao odlučiti da odobri pomilovanje članovima svoje porodice ili čak sebi, iako se smatra da odlazeći predsjednik to ne razmatra. Njegovi savjetnici smatraju da se Trumpova želja da pomiluje sebe i svoju djecu zakomplikovala nakon upada u Capitol, što je na kraju dovelo do drugog procesa impičmenta.

Trumpu je savjetovano da odustane od samopomilovanja “jer će izgledati kao da je kriv za nešto”. Savjetovan je i da se uzdrži od pomilovanja bilo koga umiješanog u smrtonosni napad na Capitol, u kojem je poginulo pet osoba, nakon što je on prvo rekao da su u instituciji ušle “patriote” koje nisu uradile ništa loše. 

Iako će Trump napustiti Bijelu kuću rano u srijedu ujutro, on bi mogao da nastavi da izdaje pomilovanja sve do podneva. Kako pišu mediji, u Bijeloj kući zavladala pometnja među lobistima koji se nadaju da će dobiti neku korist od svoje lojalnosti Trumpu i osigurati pomilovanje.

A Trumpovi saveznici predviđaju da će on izdati ona pomilovanja za koje smatra da će mu ići u prilog kad napusti kancelariju. 

"Sve je transakcija. On voli pomilovanja jer su unilateralna i voli da čini usluge ljudima za koje misli da će mu poslije dugovati", rekao je izvor CNN-a. 

Smatra se da će jedno “100 pomilovanja” primiti i dr Salomon Melgen, oftalmolog iz Palm Beacha koji je zatvoren 2019. zbog ukupno 67 zločina vezanih za prevaru i falsifikovanje podataka u arhivama pacijenata. Vjeruje se, međutim, da se među imenima na listi za pomilovanje neće zateći Julian Assange, osnivač WikiLeaksa, ali je rečeno da je lista podložna promjeni.

Podsjećamo, Trump je 8. januara, dva dana nakon incidenta, objavio da neće prisustvovati Baideneovoj inauguraciji, čime će postati prvi živi američki predsjednik koji je to uradio. Potpredsjednik Mike Pence će, međutim, pratiti ceremoniju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije