Trump zahtijeva istragu o "ubacivanju" FBI-ja u njegovu predizbornu kampanju

Radiosarajevo.ba
Trump zahtijeva istragu o "ubacivanju" FBI-ja u njegovu predizbornu kampanju
FOTO: EPA / Donald Trump
Američki predsjednik Donald Trump zatražio je u nedjelju provođenje istrage o mogućem "ubacivanju" agenata FBI-ja u njegovu predizbornu kampanju, na što se žali već nekoliko dana bez konkretnih dokaza.

"Tražim ovdje, a sutra ću to i službeno učiniti, da ministarstvo pravosuđa ispita je li se FBI iz političkih razloga ubacio ili nadzirao Trumpovu kampanju", objavio je na Twitteru, tražeći da se ispita jesu li "takve zahtjeve iznijeli ljudi iz Obamine adminstracije".

Američki predsjednik, koji žestoko kritizira istragu posebnog državnog tužioca Roberta Muellera nazivajući je "lovom na vještice", već nekoliko dana tvrdi, ne pružajući nikakve dokaze, da je njegova kampanja bila "infiltrirana" iz političkih razloga.

Po pisanju New York Timesa, FBI je od informatora doista zatražio da se sastane s dva člana Trumpova tima, Carterom Pageom i Georgeom Papadopoulosom, ali je to bilo u okviru istrage o njihovoj povezanosti s Rusijom, prenosi Hina.

Mnogi demokratski zastupnici optužuju Bijelu kuću i republikance da zapravo žele destabilizirati Muellera koji već godinu dana vodi istragu o eventualnom tajnom dogovoru Moskve i Donalda Trumpa ne bi li on pobijedio u utrci s Hillary Clinton u novembru 2016.

Adam Schiff, demokratski član obavještajnog odbora Zastupničkog doma ocijenio je u nedjelju da su tvrdnje američkog predsjednika o nekakvom "špijunu" unutar kampanje "besmislica".

"Njegov 'zahtjev' ministarstvu pravosuđa da istražuje stvari za koje zna da nisu istinite, zlouopotreba je vlasti i skretanje od pravosudnih problema koji se gomilaju", dodao je, oštro reagirajući na predsjednikov tvit.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije