SAD / Trump: Zabranit ću TikTok ako ga ne prodate Microsoftu

03. 08. 2020. u 22:39:00 Hina

Shares: 54

Američki predsjednik Donald Trump rekao je danas da se ne protivi tome da Microsoft Corp preuzme američke operacije TikToka, najavivši da će zabraniti njegov servis u SAD-u ne dođe li do prodaje do 15. septembra.

Ove su najave uslijedile nakon što je Trump u petak objavio da planira zabraniti američke operacije ove kineske videoaplikacije nakon odbijanja moguće prodaje Microsoftu.

Trumpova današnja objava potvrđuje izvještaj koji je Reuters prenio u nedjelju da se Trump složio dati tvrtki ByteDance 45 dana za pregovore o prodaji ove popularne videoaplikacije Microsoftu.

Trump je također rekao da će američko ministarstvo financija dobiti velik novac od ove prodaje, no nije jasno kako će do toga doći.

Microsoft je u nedjelju objavio da je razgovarao s Trumpom i da je spreman nastaviti razgovore o prodaji TikToka u SAD-u. Mnogi prominentni republikanci, uključujući kongresnog republikanskog čelnika Kevina McCarthyja, objavili su izjave podrške Microsoftovoj akviziciji TikTokovih operacija u SAD-u.

Neki kongresni dužnosnici zabrinuti su mogućim negativnim utjecajem Trumpove zabrane TikToka na mlade glasače, s obzirom na to da aplikacija ima 100 miliona korisnika u SAD-u.

Microsoftova i TikTok-ova tvrtka vlasnica ByteDance obavijestila je američku vladu o namjeri da istraže preliminarni prijedlog Microsofta da kupi TikTokov servis u SAD-u, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu. Američki dužnosnici navode da TikTok predstavlja nacionalni rizik zbog ličnih podataka kojima raspolaže. TikTokov izvršni direktor Kevin Mayer objavio je prošle sedmice na blogu da je tvrtka odlučna slijediti američke zakone i da je dopustila stručnjacima uvid u svoje operacije.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA