Trump: Spreman sam za telefonski razgovor s Kim Jong-unom

Anadolija
Trump: Spreman sam za telefonski razgovor s Kim Jong-unom
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump izjavio je kako je otvoren za telefonski razgovor sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom, te kako smatra pozitivnim zbližavanje Južne i Sjevere Koreje.

Trump se u Camp Davidu sastao s republikanskim čelnicima, a tom prilikom se osvrnuo na diplomatsko zbližavanje dviju Koreja, u povodu Zimskih olimpijskih igara.

Naglasio je kako taj proces izbliza prati, kao i da je zadovoljan zbog toga.

"Ovo je samo početak. Ako iz ovih pregovora nešto izađe, to će biti dobro za cijelo čovječanstvo", poručio je američki predsjednik.

Na pitanje novinara kako gleda na razgovor s liderom Sjeverne Koreje, Trump je odgovorio: "Ja uvijek vjerujem u razgovor. To bih uradio, bez problema."

Trump je dodao kako 100 posto podržava poboljšanje odnosa na Korejskom poluostrvu.

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un u novogodišnjem govoru ponudio je da pošalje delegaciju na ZOI u Pyeongchangu. Sjeverna i Južna Koreja složili su se da razgovaraju o Olimpijskim igrama, a rijetki pregovori između dviju zemalja trebali bi početi u utorak na granici. 

Ryom Tae Ok i Kim Ju Sik su jedini sjevernokorejski sportisti koji su ispunili olimpijsku normu. Par je osvojio bronzanu medalju, prvu za Sjevernu Koreju, na Azijskim zimskim igrama u Japanu prošle godine. 

Zimske olimpijske igre u Pyeongchangu održaće se od 9. do 25. februara ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije