Trump razgovarao s tajvanskom čelnicom, Peking reagirao

Fena
Trump razgovarao s tajvanskom čelnicom, Peking reagirao
EPA / Predsjednica Tajvana Tsai Ing-wen
Izabrani predsjednik Donald Trump prekinuo je desetljeća vanjske politike Sjedinjenih Država razgovarajući s predsjednicom Tajvana.

Tajvan i SAD nisu imali diplomatske odnose zbog čega je službeni Peking u subotu optužio Tajvan, ali i kazao da to neće utjecati na američko-kineske odnose.  

Telefonski poziv tajvanske predsjednice i izabranog američkog predsjednika Donalda je manevar je koji je smislio Tajvan" i neće omesti međunarodni konsenzus nad "jedinstvenom Kinom", prokomentirao je u subotu šef kineske diplomacije Wang Yi, prenosi Hina.

Bijela kuća potvrdila je u petak podršku politici "jedinstvene Kine", nakon telefonskog razgovora Trumpa i  Tsai Ing-wen, čime je obilježen spektakularan prekid 40 godina američke diplomacije. 

Suočen s kritikama izazvanim njegovom raspravom s tajvanskom čelnicom, Trump je navečer napisao na Tweeteru da je predsjednica njega zvala, te dodao "Zanimljivo da SAD prodaje milijarde dolara vojne opreme Tajvanu, ali ja ne bih trebao pristati na čestitarski poziv".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije