Trump potvrdio: Abu Bakr al-Bagdadi je mrtav

Radiosarajevo.ba
Trump potvrdio: Abu Bakr al-Bagdadi je mrtav

Predsjednik SAD-a Donald Trump upravo je na press konferenciji u Bijeloj kući potvrdio da je u vojnoj operaciji američke vojske ubijen vođa ISIL-a Abu Bakr al-Bagdadi. 

"Sinoć je SAD priveo pravdi jednog od najgoreg teroristu. Al-Bagdadi je mrtav. Dugo smo ga tražili. Ovo je bio jedna od naših najvećih prioriteta", kazao je Trump. 

Kako javlja CNN, dva visokorangirana izvora potvrdila su kako se vjeruje da je u operaciji vođa ISIL-a al-Bagdadi ubijen. Čeka se službena potvrda koja bi trebala stići nakon provođenja DNK i biometrijskih testova. 

Izvori su rekli kako se čini da je al-Bagdadi tijekom racije detonirao prsluk s eksplozivom koji je nosio. CIA je pomogla u lociranju lidera ISIL-a, dodao je izvor.

Al-Baghdadi se skrivao posljednjih pet godina. U aprilu ove godine pojavila se video snimka na kojoj se navodno nalazi on. Prema američkim obavještajcima, bio je ranjen u zračnom napadu 2017., zbog čega je na neko vrijeme morao prepustiti vodstvo Islamske države svojim suradnicima. I tada se pisalo da je mrtav, ali ispostavilo se da prve obavještajne informacije nisu bile točne.

Al-Baghdadi je postao vođa 'Islamske države Iraka' 2010. godine, nakon čega je teroristička organizacija počela svoje širenje i po Siriji. Sredinom 2013. godine al-Baghdadi je objavio kako će se njegova organizacija zvati Islamska država Iraka i Levanta, skraćeno ISIL. Zaprijetio je kako će poteći rijeke krvi.

Nagrada za njegovo hvatanje iznosila je 25 miliona dolara.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije