Trump poslao vojsku: Nacionalna garda krenula prema granici s Meksikom

Radiosarajevo.ba
Trump poslao vojsku: Nacionalna garda krenula prema granici s Meksikom
Twitter / Pripadnik Nacionalne garde SAD-a na granici sa Meksikom
Američka savezna država Teksas šalje Nacionalnu gardu na granicu s Meksikom, nakon što predsjednik Donald Trump niti od Kongresa niti od susjedne države na jugu nije dobio obećanje o finansiranju zida uzduž granice između ovih zemalja.

Do slanja pripadnika Nacionalne garde na granicu s Meksikom došlo je pošto je predsjednik Trump ministru odbrane Jamesu Mattisu uputio zahtjev da Nacionalna garda, u cilju obuzdavanja ilegalne imigracije pomogne ministarstvu državne sigurnosti u osiguravanju granice u četiri jugozapadne američke države, uključujući i Teksas.

Teksas na granicu šalje 250 pripadnika Nacionalne garde te vozila, helikopter i opremu za nadzor. Raspoređivanje trupa, vozila i druge opreme bi se trebalo završiti u roku od 72 sata.

Sljedeće sedmice na granicu s Meksikom stiže i 100 pripadnika Nacionalne garde iz Arizone. Ministar Mattis je u petak odobrio slanje do 4000 pripadnika Nacionalne garde za operaciju koja će trajati do 30. septembra.

Ministrica državne sigurnosti Kirstjen Nielsen je kazala da je "zbog neprihvatljivog nivoa trgovine droge, opasnih bandi i ilegalne imigracije na našoj južnoj granici došlo vrijeme za djelovanje". "Postoji stvarna prijetnja", rekla je Nielsen.

Već nekoliko dana Trump vrši pojačani pritisak na Meksiko i američki Kongres da djeluju na sprečavanju dolaska ilegalnih imigranata u SAD.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije