Trump planira uvesti diktaturu? ‘Morate izaći i glasati. Za 4 godine nećete morati, sredit ćemo to'

3
Radiosarajevo.ba
Trump planira uvesti diktaturu? ‘Morate izaći i glasati. Za 4 godine nećete morati, sredit ćemo to'
Foto: EPA - EFE / Donald Trump

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država i kandidat Republikanske stranke na nadolazećim predsjedničkim izborima u Americi Donald Trump pristašama je na političkom skupu u američkom gradu West Palm Beachu u saveznoj državi Floridi rekao da neće morati ponovno na izbore ako on opet postane predsjednik SAD-a, piše The Guardian.

"Kršćani, izađite na izbore i glasajte! Samo ovaj put - nakon toga više nećete morati", rekao je Trump na skupu koji je organizirala krajnje desna aktivistička grupa Turning Point Action.

"Znate šta? Bit će to sređeno! Bit će u redu. Više nećete morati glasati moji prelijepi kršćani. Volim vas. Izađite - morate izaći i glasati. Za četiri godine, nećete morati ponovno glasati. Imat ćemo to jako dobro sređeno, nećete morati glasati", dodao je Trump.

Posjetili smo Brela: Ovo su cijene hrane i suvenira, iznenadit će vas koliko košta sladoled

Posjetili smo Brela: Ovo su cijene hrane i suvenira, iznenadit će vas koliko košta sladoled

Andrew Seidel, advokat koji se bavi ustavnim i građanskim pravima, rekao je da Trumpov govor nije bio "suptilni kršćanski nacionalizam" već da je govorio o "okončavanju demokracije i uspostavio kršćanske nacije".

Glumac Morgan Fairchild rekao je da je odgajan tako da se na izborima glasuje, a pravna analitičarka američke TV stanice NBC Katie Phang ustvrdila je da Donald Trump neće izaći iz Bijele kuće ako pobjedi na izborima početkom studenog.

Liberalni politički komentator Keith Olbermann rekao je da je Trump upravo "otkazao izbore" koji bi se trebali održati 2028. godine.

Šefica za komunikacije Ureda senatora Martina Heinricha Caty Payette rekla je da Demokratska stranka na takve Trumpove izjave misli kada kaže da je "prijetnja demokraciji".

Trumpova kritičarka objavila golu fotografiju njegove supruge Melanije: "Želite ići nisko?"

Trumpova kritičarka objavila golu fotografiju njegove supruge Melanije: "Želite ići nisko?"

Trump je ranije rekao da će biti "diktator" ako osvoji drugi predsjednički mandat. Bivši je američki predsjednik više puta rekao da cijeni autoritarne vođe kao što su ruski predsjednik Vladimir Putin, mađarski premijer Viktor Orbán i sjevernokorejski lider Kim Jong-un, a jedan je djelatnik Bijele kuće jednom rekao da je Trump ustvrdio da je nacistički vođa Adolf Hitler "napravio neke dobre stvari".

Stručnjaci za autoritarizam kažu da se Trumpove tvrdnje trebaju shvatiti ozbiljno. Demokratska stranka bivšeg predsjednika pokušava prikazati kao prijetnju demokraciji.

S druge strane, Trumpove pristaše tvrde da on tako govori jer je 13. jula preživio pokušaj atentata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije