Trump otputovao u prvu inostranu posjetu

Anadolija
Trump otputovao u prvu inostranu posjetu
Američki predsjednik Donald Trump je iz Washingtona otputovao u svoju prvu inostranu posjetu, nakon stupanja na dužnost u januaru ove godine.

Trump je tim povodom putem Twittera poručio da je cilj predstojećih posjeta, kako je naveo, zaštita interesa američkog naroda.

"Spremamo se za moje veliko inostrano putovanje. Snažno ću štiti američke interese - to je ono što volim da radim!", napisao je Trump.

Tokom posjete u pratnji će Trumpa će biti supruga Melania Trump, kćerka Ivanka i njen suprug Jared Kushner.

S druge strane, vlasti Suadijske Arabije vrše sve potrebne pripreme uoči predstojeće posjete američkog predsjednika toj zemlji. U Rijadu se na reklamnim panoima širom grada mogu vidjeti obavijesti o predstojećoj posjeti predsjednika SAD-a.

Pored glavnih saobraćajnica su također postavljene i nacionalne zastave dviju zemalja.

Vlasti u Rijadu su čak pokrenule i internet stranicu, na engleskom, arapskom i francuskom jeziku, posvećenu Trumpovoj posjeti.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost H.R. McMaster je kazao ranije da će američki predsjednik u Saudijskoj Arabiji održati inspirativni govor o pozitivnom pogledu na islam.

 

Podsjetimo, Trump će sutra u okviru svoje prve inostrane posjete posjetiti Saudijsku Arabiju, a nakon toga i Izrael i Vatikan. Trump bi također trebao posjetiti i Palestinu, gdje će navodno tražiti nastavak mirovnog procesa između Izraela i Palestine.

Trump će tokom turneje prisustvovati i samitu šefova država i vlada članica NATO-a u Briselu, te samitu grupe sedam najrazvijenijih država G7 koji će se održati na Siciliji.

U saopćenju Bijele kuće ranije su naveli da će posjete Izraelu i Saudijskoj Arabiji pomoći jačanju američkog partnerstva sa saveznicima te odvraćanju iranskih prijetnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije