Trump otkriva tajne o ubistvu Johna F. Kennedyja

Radiosarajevo.ba
Trump otkriva tajne o ubistvu Johna F. Kennedyja
Da li će američki predsjednik Donald Trump omogućiti javnosti da ima uvid u nekoliko hiljada tajnih vladinih dosijea koji se odnose na ubistvo predsjednika Johna F. Kennedyja 1963. godine - pitanje je na koje se neće još dugo čekati odgovor.

Odgovor će uslijedi već za nekoliko mjeseci, a možda i nekoliko sedmica.

Prema roku koji je uspostavljen zakonom, Trump ima još nekoliko mjeseci da razmisli da li će blokirati ili objelodaniti 3.600 dosijea vezanih za ubistvo Kennedyja - događaja koji je kao nijedan drugi u modernoj američkoj historiji pokrenuo lavinu teroja zavjere.

Ta dokumenta se nalaze zapečaćena u Nacionalnom arhivu. Ono što se zna o njima jeste da većinom dolaze od CIA i FBI, a neki bi možda mogli rasvijetliti da li su te agencije napravile propuste i da li je bilo zavjere u vezi s Kennedyjevim ubistvom.

Neimenovani zvaničnik Bijele kuće je prošle sedmice izjavio da je Trumpova administracija upoznata s tim zakonom i da sarađuju s Nacionalnim arhivom da bi se "omogući nesmetan proces u iščekivanju roka u oktobru".

Prema zakonu iz 1992. godine, dokumenta o Kennedyjevoj smrti moraju u potpunosti postati javna 26. oktobra ove godine, tačno na 25-godišnjicu donošenja tog zakona.

Trump, međutim, može odlučiti i da ne bude tako jer odluku donosi isključivo i samo predsjednik SAD-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije