Trump nikad bliže služenju višedecenijske kazne zatvora: Prijeti mu 37 tačaka optužnice

0
FENA
Trump nikad bliže služenju višedecenijske kazne zatvora: Prijeti mu 37 tačaka optužnice
Foto: Sky News / Donald Trump u sudnici

Donald Trump bi se trebao pojaviti na sudu u utorak kako bi se suočio s desetinama tačaka krivičnih djela zbog lošeg rukovanja tajnama američke vlade, u najozbiljnijoj do sada oluji kriminalnih istraga koje prijete da poremete njegovu namjeru da ponovo osvoji Bijelu kuću.

Bivši predsjednik planira putovati povorkom automobila na 25-minutni put od svog golf terena u Majamiju do zgrade federalnog suda, gdje se očekuje da će poreći 37 tačaka optužnice za nezakonito zadržavanje povjerljivih dokumenata i ometanje pokušaja da se oni vrate.

Lider republikanaca se kandiduje za ponovni izbor, a odane pristalice već su počele da izlaze na ulice uoči saslušanja, dok se policija u Majamiju sprema za proteste do 50.000 ljudi i priprema za mogućnost nasilja.

Tragedija u BiH: Žena preminula nakon što ju je udario kamion

Tragedija u BiH: Žena preminula nakon što ju je udario kamion

"Nikada nije bilo ništa slično. Ovakav lov na vještice nikada se nije dogodio", rekao je Trump lokalnoj konzervativnoj hispanoameričkoj radio stanici nakon što je u ponedjeljak stigao u Miami iz svoje ljetne kuće u New Jerseyu.

Donald Trump
Foto: EPA: Donald Trump

"Kad pogledate šta su uradili, i kada pogledate krivična djela i užasna djela koja su počinili, a onda su krenuli na mene", kazao je on.

Borbeni milijarder, koji u srijedu puni 77 godina, optužen je da je namjerno gomilao desetine jasno označenih vladinih tajni koje je nezakonito odnio u svoju vilu na plaži na Floridi kada je napustio funkciju 2021. godine, odbijajući da ih vrati te za zavjeru da ometa istražitelje u potrazi za njima.

On je također optužen za dijeljenje osjetljivih američkih tajni s ljudima koji nisu imali sigurnosnu dozvolu, u mnogo ozbiljnijem slučaju od bilo kojeg s kojim se ranije suočavao, uz optužbe za koje mogu biti izrečene zatvorske kazne na više decenija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije