Trump je van kontrole: Brojni republikanci dali javnu podršku Clinton

Radiosarajevo.ba
Trump je van kontrole: Brojni republikanci dali javnu podršku Clinton
EPA / Donald Trump
U redovima američke Republikanske stranke došlo je do novih podjela zbog njihovog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa.

Konzervativna donatorica Meg Whitman podržala je kandidatkinju demokrata Hillary Clinton, ocijenivši da je Trumpova "demagogija" potkopala samo nacionalno tkivo. Whitman je na svojoj Facebook stranici napisala da bi glasanja za republikanskog kandidata samo zbog odanosti stranci značilo "potporu kandidaturi koja, kako vjerujem, iskorištava bijes, nedaće, ksenofobiju i rasnu podjelu". Prema riječima direktorice tvrtke Hewlett-Packard, Trump predstavlja opasnost za "prosperitet i nacionalnu sigurnost zemlje".

Republikanska aktivistica Jan Halper-Hayes kazala je da joj se čini da je Trump "psihički nestabilan".

"Mislim da u njemu postoji ta crta istinske psihološke nestabilnosti i osjećam se krivom što to govorim jer sam ja republikanka i želim pobjedu republikanskog kandidata", kazala je potpredsjednica političke organizacije Republicans Overseas Worldwide, piše Index.hr. Ona je, kako tvrdi, "jako zabrinuta" zbog Trumpova ponašanja, ali neće ići tako daleko da glasa za Clinton.

"Donald je trenutno izvan kontrole, ne sluša nikoga", dodala je. Do sada je oko desetak poznatih republikanaca potvrdilo da neće glasati za Trumpa, uključujući predsjedničkog kandidata iz 2012. Mitta Romneyja i bivšeg guvernera Floride Jeba Busha. Republikanski kongresmen iz New Yorka Richard Hanna prvi je republikanski zakonodavac koji je javno objavio da će svoj glas na izborima dati Hillary Clinton, a ne Trumpu, opisavši ga kao "duboko manjkavog na bezbroj načina".

Jedna od glavnih savjetnica Jeba Busha Sally Bradshaw kazala je da ju je Trumpova kandidatura nagnala da napusti Republikansku stranku.

Trump je, u međuvremenu, uskratio potporu dvojici visokih dužnosnika u vlastitoj stranci. On je, naime, u razgovoru za Washington Post na upit hoće li podržati predsjednika Zastupničkog doma Paula Ryana i senatora Johna McCaina na reizborima u studenome, odgovorio "da još nije odlučio". I Ryan i McCain su javno kritički govorili o njujorškom milijarderu. Ova Trumpova izjava uslijedila je nakon što su Ryan i McCain kritizirali njegove izjave o obitelji ubijenog američkog vojnika muslimanskog porijekla.

Predsjednik Barack Obama je pozvao republikance da se distanciraju od Trumpa, koji je, kako je ocijenio, "žalosno nepripremljen" i "nepodoban" da bude predsjednik. Trump je odmah uzvratio i kazao da je Obamino vrijeme u Bijeloj kući bila "katastrofa". "Bio je slab, neučinkovit predsjednik  (...) možda najgori u povijesti zemlje", rekao jeTrump.

No, usprkos kritikama na svoj račun, kako iz vana tako i iz vlastitih redova, republikanski predsjednički kandidat je na Twitteru objavio da u njegovoj "kampanji postoji veliko jedinstvo, možda više nego ikada prije". Clinton je iskoristila napade na Trumpa kako bi na svoju stranu pridobila umjerene republikance te sada u anketama vodi šest posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije