"Trump je ugrozio sve vrijednosti i ideale koje baštini SAD"

Anadolija
"Trump je ugrozio sve vrijednosti i ideale koje baštini SAD"
Državljani Sjedinjenih Američkih Država (SAD) s pravom glasa danas u imali priliku birati novog predsjednika države koji će u Bijeloj kući naslijediti Baracka Obamu.

Američki državljani koji su glasali u gradovima Manhattan, Brooklyn i Harlem u saveznoj državi New York govorili su o simpatijama prema kandidatima, kao i očekivanjima nakon današnjih izbora.

U New Yorku, tradicionalno jakom uporištu Demokratske stranke, većina je danas glasala za kandidata Demokratske stranke Hillary Clinton.

Samantha koja je glasala u Manhattanu istaknula da je glasala za Clinton.

"Od Clinton očekujem da popravi stanje u SAD-u i da ponovo ujedini zemlju", kazala je ova Amerikanka, prema kojoj je Donald Trump, republikanski kandidat, "najnekvalitetniji kandidat za predsjednika ikada".

"Ako Trump bude izabran za predsjednika, napustit ću SAD", dodala je Samantha.

Veteran iz Vijetnama koji je također glasao za Hillary Clinton, smatra da je Trump ugrozio sve vrijednosti i ideale koje baštini SAD.

"Iskoristio sam pravo glasa jer sam ja veteran iz Vijetnama. Ratovao sam za ovu zemlju", rekao je emotivnim glasom ovaj Amerikanac.

Vera, prosvjetna radnica, istaknula je da je glasala za Hillary jer, kako je kazala, vjeruje da će ona zaštiti demokratiju, dok je, kako je dodala, Trump vrijeđao muslimane i migrante.

Advokat koji je, kako je rekao, po pravilu glasao za Republikansku stranku, kazao je da ovaj put nije želio glasati na predsjedničkim izborima.

"Nisam iskoristio pravo glasa, jer me zabrinjava Trumpova politika prema migrantima i retorika koju je koristio prema ženama", kazao je ovaj Amerikanac.

Student Justin Cabot izjavio je da je glasao za Hillary Clinton jer, kako je rekao, smatra da ona neće naštetiti zemlji.

"Hillary u najmanju ruku neće dovesti zemlju u gore stanje od sadašnjeg. Mislim da će politika koju će provoditi biti u skladu s obećanjima koja su kandidati davali tokom kampanje", rekao je Cabot.

U Sjedinjenim Američkim Državama danas se održavaju predsjednički izbori na kojima 230 miliona registriranih birača odlučuje o novom predsjedniku, nasljedniku Baracka Obame, nakon duge predsjedničke kampanje koja je počela prije više od godinu dana.

Amerikanci danas biraju 45. predsjednika i 48. potpredsjednika. Jedan od četiri kandidata preselit će se u Bijelu kuću. Demokrate predstavlja bivša ministrica vanjskih poslova Hillary Clinton, Republikance biznismen Donald Trump, Liberale Gary Johnson, a Zelene Jill Stein.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije