Trump: Ja bih upao sam u školu, čak i bez oružja

Radiosarajevo.ba
Trump: Ja bih upao sam u školu, čak i bez oružja

Predsjednik SAD-a Donald Trump danas je ponovno u svom stilu komentirao pokolj u Floridi i policajce koji nisu uopće ušli u školu dok je Nikolas Cruz, naoružan poluautomatskom puškom AR-15, ubijao po učionicama i hodnicima srednje škole Marjory Stoneman Douglas u Parklandu.

Trump je danas na sastanku guvernera američkih saveznih država u Bijeloj kući izjavio da bi on ušao u školu, čak i da nije imao oružje.

''Ne znate dok niste testirani, ali mislim, zaista vjerujem da bih uletio unutra, čak i da nisam imao oružje, i mislim da bi većina ljudi u ovoj sobi to također napravili'', rekao je Trump.

Trump je usto još jednom prozvao dotične policajce. Nakon što je već zamjenika šerifa Scotta Browarda, za kojeg se saznalo da je ostao ispred škole, nazvao kukavicom, sad je za njega i druga tri policajca koji su bili izvan škole rekao da ''nisu baš dobitnici Medalje časti'' i da je ''način na koji su izveli (svoju dužnost), iskreno, odvratan'' i ''sramotan''.

Osim ove tvrdnje, koja zasigurno neće uvjeriti brojne Amerikance, Trump je najavio određene mjere koje njegova administracija namjerava poduzeti kako bi spriječio nove pokolje poput onog u Parklandu, Florida.

Dao je do znanja da podržava povećanje minimalne dobi za kupnju poluautomatskog oružja na 21 godinu, poboljšanje pozadinskih provjera, ali i naoružavanje nastavnika, što je mjera koju je već predložio i koja je izazvala, u najmanju ruku, podvojene reakcije.

Peterson je suspendiran dok se vodi unutarnja istraga o policijskoj reakciji na napad u školi. Međutim, njegov advokat izjavio je kako ''tvrdnja da je gospodin Peterson kukavica i da njegova izvedba, u tim okolnostima, nije zadovoljila standarde policijskih službenika, eklatantno je neistinita''.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije