Trump i Netanyahu zatvitali: Obama da stavi veto na rezoluciju UN-a

Fena
Trump i Netanyahu zatvitali: Obama da stavi veto na rezoluciju UN-a
Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump i izraelski premijer Benjamin Netanyahu u četvrtak su zatražili od Obamine administracije da uloži veto na nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

Nacrt rezolucije poziva na trenutni prekid gradnje naselja na okupiranoj zemlji koju Palestinci žele za svoju državu.

Netanyahu je postavio poruku na Twitteru u gluho doba noći u Izraelu kako bi uputio apel, u nagovještaju zabrinutosti da bi predsjednik Barack Obama mogao blokirati politiku kojoj se dugo vremena protivi i napore desničarskog čelnika s kojim ima loše odnose.

Nekoliko sati kasnije, Trump je postavio poruku na Facebooku i Twitteru u kojoj se navodi: "Na rezoluciju koja se trenutno razmatra u Vijeću sigurnosti UN-a treba uložiti veto".

Trump navodi da, "kako Sjedinjene Države dugo tvrde, mir između Izraelaca i Palestinaca samo se može postići putem direktnih pregovora između strana, a ne kroz nametnuta rješenja Ujedinjenih Nacija".

"To stavlja Izrael u veoma lošu pregovaračku poziciju i ekstremno je nepopšteno prema svim Izraelcima", piše on.

Egipat je podnio nacrt rezolucije koji je kružio među 15-članim vijećem i o njemu bi se trebalo glasati u 15 sati po lokalnom vremenu (21 sat po srednjoevropskom vremenu) u četvrtak, saopćili su diplomati. Nejasno je, kažu oni, kako će Sjedinjene Države koje štite Izrael od glasanja u UN-u, glasati.

Rezolucija bi zahtijevala od Izraela "trenutni i kompletni prekid svih aktivnosti na širenju naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji, uključujući i istočni Jerusalem".

Bijela kuća odbila je komentirati. Neki diplomati tvrde da će Obama omogućiti akciju Vijeću sigurnosti suzdržavanjem od glasanja. Izraelski sigurnosni kabinet trebao bi održati sjednicu posvećenu tom pitanju.

Obamina administracija krajnje je kritična prema gradnji naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu. Američki zvaničnici, saopćili su, ipak, kako se ne očekuje da predsjednik naspravi velike poteze u izraelsko-palestinskom mirovnom procesu prije nego što napusti dužnost, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije