Trump: Clinton, odvratna si, marioneto jedna!

Radiosarajevo.ba
Trump: Clinton, odvratna si, marioneto jedna!
EPA / Detalj s debate
Hillary Clinton i Donald Trump okončali su sinoć seriju debata uoči predsjedničkih izbora u SAD-u žestokom razmjenom optužbi.

Izostanak rukovanja dva glavna rivala i odbijanje republikanskog kandidata da odgovori na pitanje da li će prihvatiti rezultate izbora obilježili su njihov posljednji TV okršaj.

Kandidati se nisu rukovali ni prije ni poslije "političkog sparinga", što je utjecalo na daljnji tok debate koju su obilježili visoki tonovi i upadanje u riječ.

Izjava koja je obilježila debatu i koja se dosad nije čula u historiji predsjedničkih kampanja u SAD-u je ona Donalda Trumpa koji kaže da u slučaju poraza na izborima 8. novembra možda neće priznati rezultate. Trump je, odgovarajući na pitanje moderatora Chrisa Wallacea, da li će priznati rezultate izbora kazao: "Reći ću vam to kada dođe vrijeme."

On je to izjavio četiri dana nakon izjave da vjeruje da će izbori biti namješteni. Svoju rivalku nazvao je "odvratnom" ženom.

Tokom debate provlačila se i sjenka ruskog predsjednika Vladimira Putina. Clinton je rekla da Putin želi da Trump bude izabran, jer hoće marionetu za američkog predsjednika.

"Ti si marioneta!", uzvratio je Trump, ističući da je Putin i "nadmudrio" i "nadigrao" bivšu državnu sekretarku.

Trump i Clinton suprotstavili su stavove i oko niza unutrašnjopolitičkih pitanja, kao što je abortus i pravo na nošenje oružja, a posebno je oštra debata bila oko ilegalnih imigranata i plana meksičkog predsjednika da digne zid.

Kada je reč o vanjskoj politici, Clinton je pozdravila napredak iračkih snaga ka Mosulu, ali je dodala da neće podržati slanje američkih vojnika u Iraku i borbu protiv Islamske države.

"Cilj je preuzimanje Mosula, a onda se treba okrenuti Siriji", rekla je Clinton.

Na to je Trump odgovorio da su Amerikanci imali Mosul.

"Kada je ona povukla snage iz Iraka, izgubili smo Mosul. Sada već tri mjeseca slušamo kako krećemo na Mosul. Naša zemlja je nevjerovatno glupa. Trebalo je samo da ostavimo vojnike u Iraku", rekao je Trump.

On je također, javlja Tanjug, optužio Clinton da je odgovorna i za humanitarnu katastrofu u sirijskom Alepu, javljaju agencije.

"Assad je mnogo jači i pametniji od Hillary. Assad sarađuje s Iranom i Putinom. Oni ne žele Islamsku državu, a mi pomažemo pobunjenicima. Mi ne znamo ko su pobunjenici. Čak i da svrgnu Assada, vjerovatno će situacija biti još gora nego sad", rekao je Trump.

Hillary Clinton je na to uzvratila da će upravo ona pobijediti džihadiste.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije