Koliko Rusija troši novca na rat u Ukrajini?

0
Radiosarajevo.ba
Koliko Rusija troši novca na rat u Ukrajini?
FOTO: AA / Ruska vojska / Ilustracija

Neki stručnjaci tvrde da se ratovi pobjeđuju strategijom i taktikama, dok drugi vjeruju da je pobjeda pitanje snadbjevanja i logistike. Međutim, čini se da je najvažniji element ipak budžet i količina novca kojim država raspolaže, na što je Rusija obratila pažnju.

Reuters, britanska novinarska agencija, navodi da će udvostručavanje ruskog vojnog budžeta iznositi jednu trećinu svih javnih rashoda Moskve u tekućoj godini. Oni tvrde da ova cifra svjedoći rastućim troškovima koji su rezultat rata sa Ukrajinom. 

Dokumenti koji su Reuters stekli pokazuju da je samo u prvoj polovini 2023. godine Rusija utrošila za 12 posto više na odbranu nego što je prvobitno planirano te da su nakon šest mjeseci troškovi odbrane iznosili preko 107 milijardi KM. 

Prije 32 godine osujećen napad JNA na Predsjedništvo i Skupštinu BiH

Prije 32 godine osujećen napad JNA na Predsjedništvo i Skupštinu BiH

The Moscow Times ističe da je Rusija u junu ove godine prestala objavljivati detaljne informacije o svom trošenju budžeta, što rezultira "još jednim slojem tajnosti" u financijskoj situaciji ove države.

Američki istraživački centar The Wilson Center procjenjuje da su vojni troškovi Rusije prethodno invaziji Ukrajine iznosili približno 57 i 67 milijardi KM godišnje od 2019. do 2021. godine. Tada su ovi troškovi predstavljali 14 posto do 16.5 posto Ruskog federalnog budžeta ili samo tri posto do četiri posto ruskog GDP-a.

"Plan pokretanja rata protiv Ukrajine je držan u tajnosti", napisao je Boris Grozovski iz The Wilson Center-a 7. septembra, "Zato iznos novca koji je alociran za vojsku u zakonu o budžetu za 2022. godinu nije premašio godišnji trend."

Ruski budžet za 2022. godinu nije "izdao" planove o invaziji, tvrdi Grozovski, ali su se stvari počele mijenjati kada je rat počeo te se Rusko ministarstvo finansija moralo prilagoditi promjenama u ekonomskoj situaciji države do jeseni te godine. 

Troškovi rata premašili su planirani budžet za 57,4 posto te se situacija znatno pogoršala za Rusiju do kraja 2022. godine kada su troškovi premašili prosječne standarde za 76 posto

"Vlada je shvatila da vodi dužu bitku od očekivane do kraja 2022. godine", napisao je Grozovski, "Troškovi za vojsku zahtijevali su značajan rast." 

Ruski proizvođači oružja počeli su zapošljavati još radnika te su povećali broj smjena, a u međuvremenu, vlada je prestala objavljivati statističke podatke o trošenju budžeta s ciljem sakrivanja podataka o vojnim troškovima.

Rusi ćute, a Ukrajinci tvrde: "Pogodili smo sjedište crnomorske flote, ubijen je i admiral Sokolov"

Rusi ćute, a Ukrajinci tvrde: "Pogodili smo sjedište crnomorske flote, ubijen je i admiral Sokolov"

Sve informacije o ruskim troškovima 2023. godine dolaze iz dokumenata koji su podijeljeni s Reutersom u augustu ove godine te iz njih zaključujemo da je Rusija preuzela veliko financijsko breme vodeći rat sa Ukrajinom. 

Pri analizi ovih dokumenata, Reuters procjenjuje da će do kraja godine Rusija alocirati 186 milijardi KM s ciljem odbrane, cifra koja predstavlja trećinu ukupnog državnog budžeta. Ova cifra bi označavala novi rekord u ruskom trošenju na odbranu u prethodnih deset godina.

Reuters također navodi da su ovo teška vremena za Rusiju s obzirom na to da je više od polovinu novog godišnjeg budžeta za odbranu do kraja prvih šest mjeseci ove godine potrošeno. 

"Povećanje u troškovima u kombinaciji sa zapadnim sankcijama i padom prodaje energije u Evropi doveli su ruski budžet u deficit od 28 milijardi dolara u prvoj polovini 2023. godine", istakli su u The Moscow Times.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije