Trojica Bosanaca skrivala lica, ali nisu izbjegli osudu u "procesu indicija"

Radiosarajevo.ba
Trojica Bosanaca skrivala lica, ali nisu izbjegli osudu u "procesu indicija"
Veliki krivični sud u njemačkom Münsteru donio je odluku u procesu protiv trojice provalnika iz BiH.

Već smo pisali o "procesu indicija", slučaju koji je podijelio pravnike u Njemačkoj. Tužilac je nastojao dokazati da su državljani BiH – dvojica starosti po 41 godinu, jedan 49-godišnjak – stigli u Njemačku s jasnim ciljem da provaljuju u kuće i stanove.

Optužio ih je da su u kratkom periodu – krajem prošle i početkom ove godine – izveli 24 provale u kuće i stanove na području gradova Münster, Coesfeld, Senden, Telgte, Ostbevern i Beckum.

Međutim, u samo tri slučaja pronađen je DNK ili otisci prstiju Bosanaca na mjestu pljački. U svemu ostalom optužnica se zasnivala gotovo isključivo na indicijama – posrednim dokazima kao što su GPS i lokacije mobilnih telefona optuženih. 

Policija je čak postavila kamere preko puta kuće koju su koristila trojica provalnika i snimala kako odlaze i vraćaju se baš na dane pljačke.

I pored pokušaja advokata odbrane da ove dokaze prikažu nevažećim, sud u Münsteru je osudio državljane BiH. Kuriozitet: Dobili su više kazne nego je tražilo tužilaštvo!

Dvojica Bosanaca osuđena su na po osam godina zatvora, treći na šest godina i devet mjeseci, iako je tužilaštvo tražilo po 7,5, odnosno 5,5 godina. Optuženi su presudu dočekali pokrivenih lica...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije