Tri američke savezne države legalizirale marihuanu

Radiosarajevo.ba
Tri američke savezne države legalizirale marihuanu
/ Ilustracija
Dok je većina očiju bila uprta u američku predsjedničku utrku, stanovnici Arizone, Mainea, Massachusettsa, Nevade i Kalifornije glasali su i za legalizaciju "rekreativne" marihuane.

Pripremajući put za ove američke savezne države, Aljaska, Colorado, Oregon i Washington već su legalizirali, regulirali i oporezovali marihuanu za rekreacijsku upotrebu, poput zakona koji reguliraju konzumaciju alkohola.

Osim toga, Washington DC je također legalizirao posjedovanje i uzgoj kanabisa za ličnu upotrebu, piše Mashable.

Prođe li prijedlog u svih pet saveznih država, kanabis će biti legalan za gotovo petinu populacije SAD-a.

Massachusetts – rekreativna marihuana

“Pitanje 4” dobilo je potvrdni odgovor većine glasača u Massachusettsu, a to će omogućiti svima starijima od 21 godinu da koriste, uzgajaju i posjeduju marihuanu.


Ovaj zakona znači da će ljudi smjeti u javnosti imati jednu uncu (28,3 grama) kanabisa, a nevjerojatnih 10 unci kod kuće, što je gomila trave. Također će biti utemeljena Komisija za kontrolu marihuane koja će nadgledati legalizaciju i izdavanje dozvola za one koji žele prodavati marihuanu i proizvode od marihuane.

Kalifornija – rekreativna marihuana

“Prijedlog 64” prošao je u Kaliforniji. Za legalizaciju marihuane glasalo je 55 posto birača, a time će omogućiti svima starijima od 21 godine da posjeduju i konzumiraju marihuanu u rekreacijske svrhe. Odraslima će biti dopušteno da imaju kod sebe jednu uncu marihuane te da u sigurnom prostoru izvan pogleda javnosti uzgajaju šest biljaka.

Stupanjem na snagu novog zakona uvode se dva nova poreza, jedan za uzgoj, a drugi za maloprodaju. Porezi će potpuno pokriti uvođenje novog zakona, a osim toga dio sredstava ća biti namijenjen za obrazovanje mladih o opasnostima zloupotrebe droga, obuku policajaca za provođenje zakona s naglaskom na strože kažnjavanje za vožnju pod utjecajem alkohola, zaštitu okoliša i obnovu javnih površina uništenih ilegalnim uzgojem marihuane.

 Prolazak referenduma u Kaliforniji ne iznenađuje s obzirom na to da je to bila prva američka savezna država koja je deregulirala marihuanu za medicinsku upotrebu još 1996. Kalifornija također ima neke od najblažih kvalifikacija simptoma, zbog čega pacijenti relativno lako dolaze do medicinske marihuane.

Arizona – protiv legalizacije

Iako još nisu obrađeni svi rezultati, na temelju izlaznih anketa američki mediji prenose da su građani Arizone bili protiv “Prijedloga 205” kojim se predlagala legalizacija rekreativne marihuane.

 

Nevada – rekreativna marihuana

U Nevadi je prošlo referendumsko “Pitanje 2”, što omogućuje starijima od 21 godine da posjeduju, kupuju, uzgajaju i konzumiraju marihuanu. Odrasli će u javnosti smjeti imati do jedne unce marihuane, a oni koji ne žive unutar 25 milja (40 kilometara) od trgovine moći će uzgajati do šest biljaka u zatvorenom i zaključanom prostoru.

Sredstva će prvo biti korištena za provedbu zakona, dok će ostatak ići za potporu javnog obrazovanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije