Njemačka: Prema izlaznim anketama, SPD utvrdio vodstvo nad CDU-om

0
Hina
 Njemačka: Prema izlaznim anketama, SPD utvrdio vodstvo nad CDU-om
Foto: EPA-EFE / SPD

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) je učvrstila svoju prednost pred demokršćanskom Unijom CDU/CSU na današnjim nedjeljnim parlamentarnim izborima, iako se obje stranke još uvijek nadaju na preuzimanju sastavljanja nove koalicijske vlade.

Aktualni rezultati pokazuju trend pobjede SPD-a koji trenutno osvaja 25,8 posto glasova dok Unija CDU/CSU ima 24,2 posto.

"Mislim da prema biračima ne bi bilo fer da formiranje vlade preuzme stranka koja je izgubila osam posto u usporedbi s posljednjim izborima", rekao je kancelarski kandidat SPD-a Olaf Scholz tokom TV rasprave "Berlinski krug" koja se tradicionalno održava nakon parlamentarnih izbora.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Scholz je time aludirao na velike gubitke Unije CDU/CSU i činjenicu da su na izborima samo SPD, Zeleni i liberali ostvarili dobitke pa da stoga ove tri stranke trebaju i raspravljati o formiranju koalicije.

Glavni kandidat Unije Armin Laschet smatra da vladu sastavlja ona stranka koja uspije okupiti većinu bez obzira na to raspolaže li najvećim zastupničkim klubom u Bundestagu.

Predsjednik Liberalno-demokratske stranke (FDP) Christian Lindner ponudio je tokom iste TV rasprave predstavnici Zelenih Annaleni Baerbock pregovore prije same odluke s kojom od dvije najjače stranke će pregovarati.

Očekuje se da bi prvi nepotpuni službeni rezultati mogli biti objavljeni kasnije od očekivanog zbog velikog broja birača koji su svoj glas predali poštanskim putem.

Prema procjenama izlaznost je i ove godine bila oko 77 posto slično kao i na posljednjim izborima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije