Trećina žena u Japanu ima mentalnih problema zbog maltretiranja na poslu

Anadolija
Trećina žena u Japanu ima mentalnih problema zbog maltretiranja na poslu
Foto: Pixabay / Ilustracija

Trećina žena u Japanu, koje se suočavaju s problemima mentalnog zdravlja, za sve krive maltretiranje na radnom mjestu, pokazali su rezultati istraživanja koje je provelo Ministarstvo zdravlja, rada i socijalne skrbi Japana.

Nešto više od trećine žena u Japanu koje su zaposlene i koje pate od problema mentalnog zdravlja tvrde da je glavni uzrok tome određeni oblik uznemiravanja na radnom mjestu.

U istraživanju su učestvovale ukupno 2.374 osobe koje se suočavaju sa problemima mentalnog zdravlja koji su uočeni u periodu od januara 2010. do marta 2017. godine.

Od 740 žena koje su učestvovale u istraživanju, 19,7 posto je izjavilo da su bile žrtve seksualnog uznemiravanja, a 16,6 posto žrtve uznemiravanja, maltretiranja i zloupotrebe moći od njihovih nadređenih.

Također, 21,9 posto žena je izjavilo da su njihovi problemi mentalnog zdravlja uzrokovani određenim traumatičnim događajem, poput prisustvovanja ozbiljnoj nesreći ili prirodnoj katastrofi.

U studiji je učestvovalo 1.634 muškaraca kod njih su također problemi na radnom mjestu bili u samom vrhu liste.

Oko 23,1 posto njih je kazalo da su njihovi problemi mentalnog zdravlja prouzrokovani promjenom pozicije na poslu ili obimom posla, a 15,9 posto maltretiranjem i zloupotrebom moći. Također, 15,3 posto je kazalo da su njihovi problemi mentalnog zdravlja prouzrokovali njihovi nadređeni, a 12,8 posto da je uzrok neprestani rad od dvije sedmice.

Istraživanje je također ispitalo broj samoubistava kao rezultat prekomjernog rada. Najveći broj je zabilježen kod uredskih radnika, sa 41 slučajem, a slijede trgovci, sa 38 slučajeva, i vozači, sa 35 slučajeva.

Studija je provedena u sklopu vladin analize o prevenciji smrti pretjeranim radom na radnom mjestu.

Japan, poznat po velikom broju radoholičara ali, posljednjih godina, i po kažnjavanju zbog predugog ostajanja na poslu, godinama pokušava umanjiti utjecaj prekomjernog rada na zdravlje uposlenika.

Prekomjerno vrijeme provedeno na poslu je postalo tako veliki problem da čak imaju i japansku riječ za smrt od pretjeranog rada: karoshi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije