Pet mudrosti roditelja u Japanu u odgoju djece

Radiosarajevo.ba
Pet mudrosti roditelja u Japanu u odgoju djece
Foto: Pixabay / Ilustracija

Iako je japanski stil roditeljstva malo drugačiji nego naš, postoji nekoliko općih trikova koje definitivno nije loše isprobati ukoliko ih već ne praktikujete.

1. Pohvala za trud, a ne za sposobnost

U Japanu, dijete je uvijek pohvaljeno za svoj trud, a ne svoju sposobnost. Takav način ohrabrenja i pohvale vrijedi čak i kada dijete ima problema s nečim jer roditelji vjeruju kako će dijete tada truditi još više.

2. Poštovanje na prvom mjestu

Malo je vjerojatno da ćete vidjeti japansko dijete kako ima ispade bijesa nasred prodavnice. Japanski roditelji od najranijeg doba uče djecu da budu puni poštovanja prema starijima i da razmišljaju kako njihovo ponašanje utječe na druge.

3. Ako nije daleko, hodaj

U Japanu je najnormalnije vidjeti male školarce kako hodaju u školi sami. Više od 98 posto djece pješači u školu, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. U Japanu uopšteno vrijedi to pravilo, zato japanski roditelji od početka uče svoje mališane kako na većinu mjesta mogu doći koristeći svoje noge. Ako nije daleko – hodaj!

4. Nema galame

U Japanu je riječ za disciplinu ‘shitsuke’. Ta riječ se može približno prevesti kao ‘odgoj’. Umjesto deranja, u japanskom disciplinovanju djece, uvijek vrijedi pravilo razmišljanja o posljedicama onoga što je dijete napravilo.

5. Samostalnost od početka

Od najranije dobi, djecu u Japanu uči se da budu samostalna i samopouzdana. Upravo zbog toga japanski mališani od početka pomažu roditeljima u kućanim poslovima, a i u vrtiću i školi nastavljaju s takvim navikama, piše Lolamagazin.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije