Treći dan invazije Rusije na Ukrajinu: U Kijevu se čuju sirene za zračni napad

15
Radiosarajevo.ba
Treći dan invazije Rusije na Ukrajinu: U Kijevu se čuju sirene za zračni napad
FOTO: Radiosarajevo.ba / Invazija na Ukrajinu, dan peti

Treći je dan ruske invazije na Ukrajinu.

Vodi se teška bitka za glavni grad Kijev, odjekuju eksplozije i čuje se pucnjava, javlja CNN.

Najžešće borbe trenutno se vode u Vasilkivu, gradu 30 kilometara južno od Kijeva. Ukrajinske oružane snage saopćile su da su tokom noći srušile brojne ruske "neprijateljske ciljeve", među kojima dva aviona, tenk...

Uživo: Počelo je veliko finale Eurosonga - ovo je redoslijed nastupa

Uživo: Počelo je veliko finale Eurosonga - ovo je redoslijed nastupa

Vladimir Putin, ruski predsjednik, jučer je pozvao ukrajinsku vojsku da izvrši državni udar i sruši aktuelnu vlast, za koje je rekao da su "banda narkomana i neonacista koji su se smjestili u Kijevu i uzeli za taoce cijeli ukrajinski narod".

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da su ruske snage zauzele grad Melitopolj u južnom ukrajinskom regionu Zaporožje, javljaju ruski mediji Interfaks i Sputnjik pozivajući se na ministarstvo odbrane te zemlje.

Jens Stoltenberg, generalni sekretar Sjeverno-atlantskog saveza (NATO) rekao je sinoć kako je stalno u konatktu sa Ukrajinom i da prate situaciju.

"Brodovi su spremni, uključujući trupe koji su nosači i udarači. Mi ćemo zaštiti svakog zaštitnika i svaki pedalj teritorije NATO-a", kazao je između ostalog Stoltenberg.

23:30

Na našem portalu tokom noći možete uživo pratiti šta se dešava u Ukrajini.

Na linku ispod pratiti LIVE kamere iz Kijeva i ostalih gradova Ukrajine:

23:00

U Kijevu su se oglasile sirene za zračni napad, javlja BBC.

Njihov novinar javlja kako su ovaj put sirene bile neobično kratke te da se projektili očekuju za nekoliko minuta.

"Kijev se priprema kao nikada do sada. Jedan nam je zastupnik javio da će "Rusija udariti sa svime što imaju", javlja BBC-jev reporter.

22:00

Zemlje Europske unije zatvorile su zračni prostor za ruske aviokompanije.

Države su se odlučile za ovu mjeru, nakon što je Rusija prije tri dana započela specijalnu vojnu operaciju protiv Ukrajine.

Slovenija, Rumunija, Litvanija, Ukrajina, Velika Britanija, Bugarska, Poljska, Estonija, Latvija i Češka su ranije danas saopštile da je ruskim avionima zabranjeno da lete iznad njihovog vazdušnog prostora.

21:45

Američke tvrtke za kritičnu infrastrukturu trebale bi ojačati svoju odbranu i povećati budnost nakon kibernetičkih napada koji uništavaju podatke u Ukrajini prije ruskog napada na Ukrajinu, objavili su FBI i Američka agencija za kibernetičku i infrastrukturnu sigurnost.

21:30

Nekadašnji prevoditelj ukrajinskog predsjednika Juščenka u razgovoru na CNN upravo je kazao da su granate pale na dječiju bolnicu u Kijevu!

Rekao je da je ta bolnica nedaleko njegove zgrade. Rekao je da je jedno dijete navodno izgubilo život.

20:30

Velike kolone ruskih tenkova kreću prema granici blizu Harkiva, javlja CNN.

Ekipa američke TV kuće CNN uspjela je snimiti veliku kolonu ruskih tenkova koja se kreće prema granici blizu ukrajinskog grada Harkiva, koji je do sada odolijevao ruskim napadima.

Naime, dok je novinar CNN-a izvještavao iz Ukrajine u subotu predvečer, na prijenosu uživo mogla se vidjeti ogromna kolona ruskih tenkova kako se kreće prema granici u blizini Harkova.

19:57

Ekipa CNN-a uspjela je snimiti veliku kolonu ruskih tenkova koja se kreće prema granici blizu ukrajinskog grada Harkiva, koji je do sada odolijevao ruskim napadima.

Naime, dok je novinar CNN-a izvještavao iz Ukrajine u subotu predvečer, na prijenosu uživo mogla se vidjeti ogromna kolona ruskih tenkova kako se kreće prema granici u blizini Harkova.

19:35

Njemačka je odobrila dostavu 400 ručnih raketnih bacača iz Nizozemske u Ukrajinu, objavilo je njemačko ministarstvo odbrane, što je promjena stava Berlina koji je kritiziran jer za razliku od drugih zapadnih saveznika, Kijevu nije poslao oružje.

“Kancelar je potvrdio odobrenje”, rekao je glasnogovornik ministarstva obrane u subotu.

Raketni bacači dolaze iz arsenala njemačke vojske.

Prema posljednjim informacijama, Njemačka će isporučiti Ukrajini 1.000 komada protivtenkovskog oružja i 500 protivavionskih projektila Stinger.

 
19:09

Društvenim mrežama širi se karta Europe namijenjena predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Jedina zemlja koja je prikazana na karti je Rusija, a sve ostale zemlje označene su kao "Nije Rusija", "Izgleda li poput Rusije" i "Ni ovo nije Rusija".

Jedina neruska zemlja istaknuta na karti je Ukrajina, koju je Rusija prije tri dana napala.

Pogledajte mapu Europe - undefined

Foto: FB / The Other 98%: Pogledajte mapu Europe

19:00

Velike kolone ruskih tenkova kreću prema granici blizu Harkova, javlja CNN.

Ruska vojska dobila je naređenje da proširi ofenzivu u Ukrajini, unatoč sve snažnijim međunarodnim kritikama, tvrdeći da je Kijev odbio pregovore.

18:35

Ruska vojska u Ukrajini napreduje sporije nego što je Moskva očekivala, kazao je viši dužnosnik Pentagona.

"Suočeni su s više otpora nego što su očekivali", rekao je dužnosnik Pentagona na brifingu za novinare.

"Ruske snage ne napreduju onako brzo kako su pretpostavljali da hoće", dodao je.

Dobar pokazatelj toga činjenica je da još nisu osvojili nijedan veći grad, kazao je.

Izvor, međutim, napominje da Rusi u "invaziji još nisu angažirali velik dio vojnika koji su razmjestili duž ukrajinske granice".

Američka vlada vjeruje da Rusija ima više od 150.000 vojnika oko Ukrajine.

18:15

Estonski europarlamentarac Riho Terras, nekadašnji ministar odbrane Estonije, objavio je na svom Twitter profilu da ima informaciju iz obavještajnih krugova da je Vladimir Putin, predsjednik Rusije, održao tajni sastanak s ruskim generalima i oligarsima te da je bijesan.

Evo što je Terras napisao:

"Putin je bijesan, mislio je da će lako i brzo pobijediti."

Ostatak teksta pročitajte na linku ispod:

17:24

Volodimir Zelenskij, predsjednik Ukrajine na svom Twitter profilu zahvalio se predsjedniku Turkiye Recepu Tayyipu Erdoganu na potezu koji se nije očekivao.

On je zabranio prolaz ruskim brodovima u Crno more i na taj način olakšao Ukrajini, da je manji proboj napada sa mora.

"Zahvaljujem mom prijatelju, predsjedniku Turske Republike Recepu Tayyipu Erdoganu i turskom narodu na njihovoj snažnoj podršci.

Zabrana prolaska ruskih ratnih brodova u Crno more i značajna vojna i humanitarna potpora Ukrajini danas nam jako puno znače. Ukrajinski vam narod ovo nikada neće zaboraviti!", napisao je Zelenski na Twitteru.

17:15

Ako ste propustili - ovo su ključni događaji dana:

- Treći je dan ruske invazije na Ukrajinu

- Turska je, prema ukrajinskom predsjedniku Zelenskom, zatvorila Bospor i Dardanele za ruske ratne brodove. Još nije potvrđena informacija iz Turske.

- Ruske snage pokrenule su koordinirane napade na ukrajinske gradove, uključujući i Kijev. Područja u blizini Sumija, Poltave i Mariupolja pogođena su u zračnim napadima, a u većem broju gradova uključujući Lavov, Lutsk, Uman i Rivne u jutarnjim satima oglasile su se sirene za uzbunu

- Ruska vojska je izvijestila kako su uništili 821 objekt ukrajinske vojne infrastrukture

- U borbama preko noći na području Kijeva ranjeno je 35 ljudi, a među žrtvama je i dvoje djece. Ruski projektil pogodio je neboder u Kijevu. Građani su pozvani da pomognu u obrani Kijeva

- Nizozemska, Češka, Velika Britanija, Francuska i Slovenija najavile su pomoć Ukrajini u oružju, streljivu i opremi, a pomoć je najavio i Joe Biden i to u vidu 350 miliona dolara vojne pomoći.

17:00

Ramzan Kadirov, lider Čečenije, regiona u Rusiji, izjavio je danas da su čečenski borci razmješteni u Ukrajini i pozvao Ukrajince da zbace svoju vladu.

Kadirov, saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je u videu objavljenom na internetu da čečenske jedinice do sada nisu imale gubitke i da bi ruske snage lako mogle da zauzmu ukrajinske gradove, uključujući Kijev, ali da imaju zadatak da izbjegnu gubitke života.

"Predsjednik Putin je donio ispravnu odluku i mi ćemo ispuniti njegova naređenja pod bilo kakvim okolnostima", rekao je čečenski lider.

Podsjetimo, bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH (1993.-2012.) dr. Mustafa ef. Cerić uputio je otvoreno pismo čečenskom vođi Ramzanu Kadirovu, bliskom savezniku ruskog predsjednika Vladimira Putina, nakon početka invazije na Ukrajinu, a u kojoj učestvuju i čečenski borci.

Više o otvorenom pismu i šta u poruci piše možete pročitati na linku ispod:

16:25

Sirene su se ponovo oglasile u glavnom gradu Ukrajine u subotu popodne nakon medijskih izvještaja o sukobima ruskih trupa s ukrajinskim snagama na ulicama Kijeva tokom cijele noći.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski saopćio je da je više od 25.000 komada oružja i 10 miliona komada municije podijeljeno dobrovoljcima u Kijevu.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov pozvao je svakog građanina koji može da drži oružje da brani svoju zemlju i naveo da bi pasoš bio dovoljan za nabavku oružja.

Kako prenosi novinska agencija Unian, ministar Monastirski je izjavio da je više od 25.000 komada oružja i 10 miliona municije podeljeno dobrovoljcima u Kijevu.

16:12

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je u subotu kako se u Ukrajini trenutno nalazi više od 100.000 pripadnika ruskog vojnog osoblja.

Zelenski je na zvaničnom Twitteru naveo kako je obavio telefonski razgovor s indijskim premijerom Narendom Modijem, a tokom razgovora informisao ga je u situaciji u Ukrajini.

"Informisao sam ga o toku ukrajinskog odbijanja agresije Rusije. Više od 100.000 pripadnika ruskog vojnog osoblja je na našoj zemlji. Podmuklo pucaju na stambene zgrade. Pozvao sam Indiju da nam pruži političku podršku u Vijeću sigurnosti UN-a. Zaustavimo agresora zajedno", napisao je Zelenski.

 

 

16:05

Mađarska će podržati sve sankcije Europske unije protiv Rusije i neće ništa blokirati, rekao je premijer Viktor Orban, obrativši se novinarima s ukrajinsko-mađarske granice.

"Mađarska je jasno dala do znanja da podržava sve sankcije i da ne kani ništa blokirati. Sve o čemu se premijeri EU dogovore mi prihvaćamo i podupiremo. Vrijeme je da budemo ujedinjeni, ovo je rat", rekao je mađarski premijer, dodavši da je najvažnije poduzeti mirovne napore.

15:47

Više od 115.000 ljudi prešlo je granicu između Ukrajine i Poljske od početka ruske invazije, rekao je poljski ministar.

Samo u protekla četiri sata u zemlju je ušlo 15.000 ljudi, rekao je ministar unutrašnjih poslova Pawel Szefernaker na konferenciji za novinare.

15:30

Vlada Velike Britanije ukinula je vize bjeloruskoj muškoj košarkaškoj reprezentaciji koja je sutra navečer trebala igrati u Newcastleu.

"Velika Britanija neće pozdraviti nacionalne sportske timove onih zemalja koje su saučesnici u Putinovoj ničim izazvanoj i ilegalnoj invaziji na #Ukrajinu", napisali su na Twitteru. 

 

15:00

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na Twitteru je objavio da je Turska odlučila zabraniti prolaz ruskim brodovima kroz svoje moreuze, Bospor i Dardaneli, koji su vodena veza Crnog mora s ostatkom svijeta.

"Zahvaljujem mom prijatelju, predsjedniku Turske Republike Recepu Tayyipu Erdoganu i turskom narodu na njihovoj snažnoj podršci.

Zabrana prolaska ruskih ratnih brodova u Crno more i značajna vojna i humanitarna podrška Ukrajini danas nam jako puno znače. Ukrajinski vam narod ovo nikada neće zaboraviti!", napisao je Zelenski na Twitteru.

Na ove informacije još se čeka potvrda iz Turske.

 



 

14:28

Više zemalja zabranjuje ruskim avioprevoznicima njihov vazdušni prostor - posljednja koja je najavila takav potez je baltička država Estonija, koja graniči s Rusijom.

Druge baltičke države Litvanija i Letonija takođe se spremaju da poduzmu korak istovremeno, navodi se u saopštenju litvanskog ministra saobraćaja Mariusa Skuodisa.

Zabrane su uvele i Poljska, Bugarska i Češka.

Velika Britanija je u četvrtak zabranila ruskoj nacionalnoj avio-kompaniji Aeroflot da sleti u Britaniju.

Na Twiteru je estonska premijerka Kaja Kallas pozvala sve ostale zemlje EU da slijede njihov primer.

"Na demokratskom nebu nema mjesta za avione države agresora", rekla je Kallas.

 

 

13:49

Francuzi su u La Mancheu zaplijenili ruski brod, a navodno je riječ o komoaniji za koju se sumnja da je prekršila trgovinske sankcije povezane s ratom u Ukrajini, javlja Reuters.

"Francuska mornarica noćas je presrela ruski teretni brod dug 127 metara pod nazivom 'Baltic Leader' koji je prevozio automobile te su ga prepratili do u luke u gradu Boulogne-Sur-Mer na sjeveru Francuske.

Brod je odvezen u francusku luku nakon zahtjeva francuske vlade jer se sumnjiči da pripada kompaniji koja je na meti sankcija Europske Unije protiv Moskve. Francuski graničari trenutno istražuju teretni brod. Posada na brodu 'Baltic Leader' sarađuje s francuskim vlastima", citirao je BBC francuske dužnosnike.

13:35

U Kijevu su postrožili odredbe o policijskom satu, javlja agencija AFP.

Isti izvor navodi da, prema novim pravilima, svako ko bude zatečen da krši policijski sat, bit će smatran "neprijateljem".

Gradonačelnik Vitalij Kličko objavio je da policijski sat počinje u 17 sati, a završava u 8 sati ujutro.

 

12:46

U regiji Lavov u blizini grada Brodija, ukrajinska vojska je odbila napad ruskih padobranaca.

Gradonačelnik Lavova Andriy Sadovyi objavio je vijest putem Facebooka, prenosi Ukrinform.

"Ruska vojska je u 9 sati ujutro pala padobranom iz tri helikoptera na područje Brodija. Tamo je blizu 60 ljudi. Naše trupe su odbile napad.", naveo je gradonačelnik.

Više informacija pročitajte na linku ispod: 

12:32

Slovenija je zbog situacije u Ukrajini evakuirala osoblje svoje ambasade u Kijevu, ali je spremna oružjem pomoći ukrajinskim vlastima.

Ambasador Tomaž Mencin i dalje nastavlja sa svojim diplomatskim dužnostima, objavljeno je u subotu u Ljubljani.

12:21

Napadač Poljske Robert Lewandowski pohvalio je odluku poljskog fudbalskog saveza da odbije odigrati utakmicu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Rusije sljedećeg mjeseca.

Predsjednik poljskog FA Cezary Kulesa je na Twitteru poručio: "U svjetlu eskalacije agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, reprezentacija Poljske neće igrati utakmicu protiv Ruske Republike."

Lewandowski, koji igra klupski fudbal u Njemačkoj sa Bayernom Minhenom, napisao je na Tviteru da navijači nisu odgovorni za rat, ali je rekao da se "ne možemo pretvarati da se ništa ne dešava".

 

11:59

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden izjavio je da će u Njemačkoj biti raspoređeno dodatnih 7.000 američkih vojnika naglasivši da će braniti "svaki dio NATO-ovog teritorija".

SAD i druge zemlje Zapada finansijski i vojno naoružavaju Ukrajinu u odbrani od ruskog napada koji traje tri dana. No, i one također poručuju da neće slati svoje vojnike u Ukrajinu.

11:45

Ministar vanjskih poslova Ukrajine poziva svijet da prestane kupovati rusku sirovu naftu.

Dimytro Kuleba je objavio na Twitteru: "Zahtijevam od svijeta: potpunu izolaciju Rusije, protjerivanje ambasadora, embargo na naftu, uništenje njene ekonomije. Zaustavite ruske ratne zločince!"

Do sada su sankcije Zapada izbjegavale ciljanje na ruski energetski sektor.

 

 

11:30

Broj mrtvih do sada u ruskoj invaziji na Ukrajinu je najmanje 198, prema navodima Ukrajinskog ministarstva zdravlja.

Među poginulima je i troje djece. Agencija Interfaks citirala je njegovog šefa da je povrijeđeno 1.115 ljudi, uključujući 33 djece.

Reuters prenosi da nije jasno je li riječ samo o civilnim žrtvama.

11:00

Ukrajinski vojni konvoj uništen je na putu za Kijev. Na licu mjesta našao se i reporter BBC-a.

Riječ je, pišu, o obrambenom sistemu zemlje-zrak, a uništen je sinoć.

Pogledajte UŽIVO šta se trenutno dešava u Kijevu:

10:38

U sinoćnjim borbama na području Kijeva poginulo je 35 ljudi, objavile su gradske vlasti, koje navode da je među žrtvama i dvoje djece.

Istovremeno, Ministarstvo unutarnjih poslova Ukrajine navodi da nakon udara projektila na stambenu zgradu nije bilo poginulih, ali je bilo povrijeđenih.

Više o ovoj vijesti pročitajte na linku ispod:

10:15

Facebook je zabranio ruskim državnim medijima prikazivanje oglasa i monetizaciju na platformi, bilo gdje u svijetu.

Facebook će također nastaviti primjenjivati oznake za dodatne ruske državne medije, objavio je na Twitteru šef sigurnosne politike Nathaniel Gleicher.

 

 

9:50

Pedeset zemalja je objavilo zajedničko saopćenje u kojem se navodi da je Rusija zloupotrijebila svoju moć stavljajući veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a.

Rusija je iskoristila pravo veta da blokira rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu.

9:30

Ukrajinska ambasada u Moskvi evakuiše se u Letoniju, navodi Reuters.

Ovu vijest je jutros objavio portparol letonskog ministarstva vanjskih poslova.

"To je bila njihova molba, lako smo se složili. Mi im pomažemo u tom procesu i pomažemo im da se skrase", rekao je Jānis Beķeris.

 

9:10

Dio autoputa blizu centra Kijeva sinoć je bilo središte borbi. 

Prema pisanju medija, borbe su se desile samo 4 km od zgrade u kojoj se nalazi ukrajinsko Ministarstvo obrane.

Rusko ministarstvo odbrane kaže da je lansiralo projektile preko noći, ali tvrdi da nije gađalo stanovnike.

 

8:30

Usred zračnih napada na glavni ukrajinski grad Kijev, u kijevskom metrou, kamo su se građani sakrili u strahu od ruskih raketa, rodila se beba.

Guardian je objavio kako su beba i njena 23-godišnja mama prevezene u bolnicu te da su u dobrom stanju.

8:15

U toku je raketni napad na područje u blizini kijevskog aerodroma, javlja CNN.

Kijev je pogođen sa dva projektila, za sada nije jasno šta su bile mete.

Prema navodima gradske vlade Kijeva i ukrajinskih medija, jedan od projektila je pogodio stambenu zgradu.

Zapaljeno je skladište energetske tvrtke Kyivenergo.

Požar je prijavljen u 6.24 sati, a lokaliziran je u narednih sat vremena. Žrtava nema, piše Kiev Independent.

Ukrajinska vojska objavila je da je više od 3.500 ruskih vojnika ubijeno, a gotovo 200 zarobljeno.

Dodaju da je Rusija do sada izgubila i 14 aviona, 8 helikoptera i 102 tenka, prenosi BBC.

Rusija za sada nije priznala nikakve žrtve.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije