Trebamo li se bojati vijesti iz Azije: Ovo su simptomi bubonske kuge

Radiosarajevo.ba
Trebamo li se bojati vijesti iz Azije: Ovo su simptomi bubonske kuge
Foto: Wikimedia Commons / Bakterija koja izaziva kugu

Bolnica u sjevernom dijelu kineske regije Unutrašnja Mongolija, u gradu Bayan Nur, prijavila je jedan sumnjivi slučaj bubonske kuge.

Vlasti u Kini pojačale su mjere opreza.

Prema zvaničnim izvještajima, pacijent, starac, nalazi se u karanteni i u stabilnom je stanju, piše BBC.

No, dužnosnici su izjavili da istražuju i drugi sumnjivi slučaj. U pitanju je 15-godišnjak, koji je vjerovatno bio u kontaktu s dabrom kojeg je lovio pas, javlja kineski Global Times.

Izdato je upozorenje trećeg nivoa, koje zabranjuje lov i jedenje životinja koje mogu prenijeti kugu.

Postavlja se pitanje da li bubonska kuga može prerasti u pandemiju, imajući u vidu da je jako zarazna. 

Bubonska kuga ostavila je jezive posljedice na tri kontinenta tokom 14. vijeka, ali i doslovno opustošila London u 17. vijeku. Tokom svoje zadnje pandemije 1665. godine u Londonu ubila je čak petinu stanovnika.

Iako je bakterija tada bila prijetnja po svjetsku populaciju, moderna medicina uspjela je ublažiti njeno razorno dejstvo po organizam.

Kugu izaziva bakterija Yersinia pestis koja je Ahilova peta i mnogih modernih antibiotika. Štaviše, oni mogu da smanje šansu od umiranja, koja iznosi od 30 do 90 odsto bez liječenja, za samo 10 odsto.

Međutim, današnje mjere higijene koje se praktikuju u svijetu značajno smanjuju mogućnost za prenosom ove bakterije, nego što je to bio slučaj prije skoro 400 godina.

Britanski infektolog dr. Shanti Kappagoda kazao je da je mala šansa za izbijanjem pandemije s obzirom na to da su današnji lijekovi dosta napredovali i efikasnije uništavaju bakteriju.

"Za razliku od 14. vijeka, sada bolje razumijemo bolest i način na koji se prenosi. Znamo kako da je preventiramo. Takođe, imamo daleko efikasnije antibiotike", dodao je.

No, lokalne epidemije su itekako moguće.

Koji su simptomi bubonske kuge?

Yersinia pestis izaziva tri različite vrste kuge, uključujući septični i pneumonični tip, od kojih svaka ima različite simptome.

Ipak, najčešća je klasična bubonska kuga koja, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, izaziva sljedeće simptome:

- iznenadnu temperaturu
- glavobolju
- jezu i slabost
- jedan ili više otečenih limfnih čvorova

Iako ljudi često povezuju kugu s nehigijenskim naseljima, bolest je i dalje prijetnja po gradove. Tako je prije nekoliko godina infekcija kuge zabilježena u Novom Meksiku, sjevernoj Arizoni, južnom Koloradu, Kaliforniji, Oregonu i Nevadi.

Ostali slučajevi su zabilježeni u Africi, Aziji i Južnoj Americi, prenosi Telegraf.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije