Tragičan iznenadni početak zime u Austriji: Žena umrla zbog smrzavanja

0
Radiosarajevo.ba
Tragičan iznenadni početak zime u Austriji: Žena umrla zbog smrzavanja
Foto: X.com / Iznenadni snijeg šokirao Europu

Ženu (57) i njenog pratitelja (56) na planinarenju u Dolomitima (Južni Tirol) iznenadio je početak zime. Turistica nije preživjela naglo zahlađenje.

Dvoje turista putovali su u Park prirode Puez-Geisler i htjeli su pješačiti od Schlüterhütte na nadmorskoj visini od 2.306 metara do Puezhütte, koja se nalazi na nadmorskoj visini od 2.475 metara. Onda je počeo padati snijeg. Turisti iz Kanade očito su izgubili orijentaciju u gustom snijegu u planinama i skrenuli s planinarske staze, navode njemački mediji.

Par je uputio poziv za pomoć u četvrtak navečer. Dvojac je bio jako iscrpljen i ozbiljno pothlađen. Počela je utrka s vremenom. U spašavanju nije bilo moguće koristiti spasilački helikopter jer su bili loši vremenski uslovi.

Pogledajte snimak jednog običnog dana u Sarajevu iz 1939. godine

Pogledajte snimak jednog običnog dana u Sarajevu iz 1939. godine

"Neprestano smo pokušavali poletjeti helikopterom, ali nije išlo. Tokom tog vremena izgubili smo ženu", rekao je voditelj spasilačkog centra u gorskoj službi spašavanja Val Gardena (Italija), za Rai Südtirol, piše Fenix.

Zbog toga su spašavatelji morali krenuti pješice s vrećama za spavanje i šatorom. Trebalo im je dva sata da stignu do para i time su izgubili važno, spasonosno vrijeme. Žena je još uvijek reagirala kada su spasitelji došli do nje, ali se više nije mogla pomjeriti – i preminula je nakon kratkog vremena na rukama spasitelja. Prema riječima gorskih spašavatelja, dvoje planinara bilo je dobro opremljeno. "Ali, vjetar jačine oko 50 km/h i hladnoća bili su previše ekstremni."

Žena je preminula na planini. Zbog lošeg vremena muškarac je morao još jednu noć provesti na mjestu nesreće s dvojicom gorskih spašavatelja. Čovjek je zatim spašen helikopterom pomoću vitla u 6 ujutro sljedećeg jutra, unatoč jakom vjetru. Prebačen je u bolnicu u Bolzanu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije