Najavljeno još snijega, u Europi u panici: "Mi mislili susnježica, kad haos. Nemamo ni zimske gume"

0
Radiosarajevo.ba
Najavljeno još snijega, u Europi u panici: "Mi mislili susnježica, kad haos. Nemamo ni zimske gume"
Foto: Google Maps / Ilustracija (na slici nije događaj opisan u tekstu)

Njemačka meteorološka služba (DWD) upozorila je na značajnu, stalnu kišu u dijelovima Saske. Meteorolog Dominik Jung izjavio je kako se sve što su predviđali sada ostvaruje.

"Pretpostavljam da će pasti do 100 litara u Saskoj i 150 do 200 litara u Bavarskoj. Nivo vodostaja će porasti i bit će poplava, ali još uvijek nije jasno koliko ozbiljnih. Lokacija oluje je tačno onakva kako se i očekivalo, a fokus je na Austriji. Oko Beča će pasti 400 litara kiše. To je polugodišnja količina za Berlin", pojasnio je Jung u izjavi za Bild.

Inače, u bavarskim Alpama jučer je pao prvi snijeg, a čitatelj 24sata koji radi u austrijskom Nassfeldu kazao je kako su prognoze predviđale da će pasti, ali s obzirom na doba godine očekivali su samo susnježicu.

Znate li ko je Bosanac sa najskupljim automobilom? Ovo je njegova zanimljiva životna priča

Znate li ko je Bosanac sa najskupljim automobilom? Ovo je njegova zanimljiva životna priča

"Međutim gust je napadao i zadržao se, temperature su pale do -5. Sada je već malo bolje počeo se topiti, ali svi su tu došli na ljetovanje i nisu bili spremni na ovako zahlađenje. Najveća je panika nastala jer smo s ljetnim gumama pa rizično voziti. Trudimo se ni ne izlaziti van. Pričao sam s ljudima koji su odavde, niko ne pamti da je snijeg pao ovako rano i još da ga je palo tako puno", kazao je za 24sata.

Drugi čitatelj koji je u Balderschwangu u Bavariji kazao je također kako ih je snijeg iznenadio.

"Djevojka i ja smo taman išli do grada po namirnice i bio je kaos kada smo krenuli niz brdo s ljetnim gumama. Razgovarali smo s jednom starijom gospođom rekla je da nikad ovako nije bilo u septembru, ali i da godina nikad toplija nije bila u ljeto. Danas je i festival tako da krave spuštaju sa planina u kamionima pa je isto nastao kaos", rekao je.

Njemačka meteorološka služba (DWD) predviđa kako bi idućih dana moglo pasti i do 50 centimetara svježeg snijega na nadmorskoj visini većoj od 1500 metara, dok su neki prognostički modeli najavljivali i više od dva metra snijega.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije