Tragedija u Iowi: Novorođenče preminulo zbog jednog poljupca

Radiosarajevo.ba
Tragedija u Iowi: Novorođenče preminulo zbog jednog poljupca
FOTO: Facebook / Nicole Sifrit
Većina roditelja zna da se djeca ne rađaju s potpuno razvijenim imunološkim sistemom, ali nisu svjesni da se čak i običnim poljupcem mogu zaraziti smrtonosnim bolestima.

Tragičan slučaj, nakon kojeg je beba stara 18 dana preminula zbog, najvjerovatnije poljupca dogodio se prethodnih dana u porodici Nicole Sifrit u Iowi, prenosi CBS News.

Ova šokirana majka objavila je na Facebooku da je njena djevojčica, rođena 1. jula, samo šest dana kasnije završila na aparatima, jer  joj je otkazivala jetra, imala je unutrašnje krvarenje, a krv joj se prestala zgrušavati. Doktori su ubrzo otkrili da je zaražena virusnim meningitisom, uzrokovanim herpseom simpleksom tipa 1, koji se prenosi poljupcem.

Najstrašnije činjenice o ovom tipu herpesa su to da može biti smrtonosan za djecu, a među odraslima je jako raširen i često nema simptoma odmah nakon zaraze”, upozorili su doktori.

Stručnjaci su nakon tragedije objavili savjete za sprečavanje zaraze herpesom te izjavili da odrasli trebaju obratiti pažnju na simptome kao što su visoka temperatura, klonulost, osipi, razdražljivost i nedostatak apetita kod malih beba.

"Ne dopuštajte nikome da ljubi vašu bebu", poružila je tužna majka koja još uvijek želi da otkrije ko je bebi prenio infekciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije