Toplotni talas širom Europe: Evo gdje se očekuje do 49 stepeni

3
Radiosarajevo.ba
Toplotni talas širom Europe: Evo gdje se očekuje do 49 stepeni
Foto: EPA-EFE / U Rimu se očekuju visoke temperature

Američki meteorološki zavod je za više od 100 miliona građana izdao upozorenja o ekstremnim vrućinama, a naročito opasni uslovi predviđaju se u saveznim državama Arizoni, Kaliforniji, Nevadi i Teksasu.

Nekoliko evropskih država, uključujući Francusku, Njemačku, Hrvatsku, Grčku, Italiju, Španiju i Poljsku se istovremeno suočava s visokim temperaturama.

One bi na ostrvima Siciliji i Sardiniji mogle doći i do 49 stepeni, objavila je Evropska svemirska agencija, što su “potencijalno najvrelije temperature ikad zabilježene u Evropi”.

Još jedan zemljotres u Hrvatskoj: "Dobro zagrmjelo i streslo"

Još jedan zemljotres u Hrvatskoj: "Dobro zagrmjelo i streslo"

Sjeverna Afrika je takođe vruća i sparna, a marokanska meteorološka služba je izdala crveno upozorenje zbog ekstremnih vrućina u južnim dijelovima zemlje.

Neke kineske pokrajine, uključujući glavni grad Peking, takođe bilježe sparine, a veća kineska energetska kompanija je rekla da je njena proizvodnja električne energije u jednom danu dostigla rekordan nivo.

Za šesnaest gradova širom Italije izdato je crveno upozorenje. Rim, Firenza i Bologna su među područjima pogođenima toplotnim talasom, a prognostičari najavljuju da bi se na Siciliji i Sardiniji temperature mogle popeti i do 49 stepeni.

Italijanska vlada savjetovala je onima u područjima upozorenja da izbjegavaju direktnu Sunčevu svjetlost između 11 do 18 sati.

U Bosni i Hercegovini će također biti visoke temperature, oko 40 stepeni:

U nedjelju, 16. 7.2023., u Bosni i Hercegovini sunčano i vruće. Vjetar slab zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 38°C.

[related]https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/sladic-o-vremenskim-neprilikama-otkrio-koji-ce-dani-biti-najtopliji-u-2023-godini/504521[/related] 

U ponedjeljak, 17. 7.2023., u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 21°C, na jugu zemlje do 25°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 40°C.

[related]https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/nedim-sladic-o-narednim-danima-ovo-odavno-za-sarajevo-nisam-vidio-kao-da-je-afrika/504753[/related] 

U utorak, 18. 7.2023., u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 22°C, na jugu zemlje do 26°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 38°C, na jugu zemlje do 40°C. 

U srijedu, 19. 7.2023., u Bosni i Hercegovini će preovladavati pretežno sunčano vrijeme. U poslijepodnevnim i večernjim satima lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom su mogući u sjevernim područjima. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 17 i 22°C, na jugu zemlje do 27°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 40°C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije