Umjetnik 'obojio' svjetske spomenike afganistanskim bojama

Radiosarajevo.ba
Umjetnik 'obojio' svjetske spomenike afganistanskim bojama
Nakon terorističkih napada 13. novembra 2015. godine koji su se desili u Francuskoj, cijeli svijet solidarizirao se s Francuzima, pa su najprepoznatljiviji spomenici širom svijeta bili u bojama Francuske.

Slično je bilo i nakon terorističkih napada u Belgiji, Americi i Turskoj, odnosno nakon napada u Briselu, Orlandu i Istanbulu.

Međutim ova nepisana pravila solidarnosti ne vrijede za sve zemlje svijeta.

Dana 23. jula, u Afganistanu se desio stravičan napad tzv. Islamske države u Kabulu u kojem je smrtno stradalo 84 ljudi. Međutim, nakon ovoga napada uslijedio je totalni „medijski muk“ međunarodne zajednice.

Kao odgovor na to, afganistanski arhitekta i ilustrator Mehdi Amini odlučio je da koristeći Photoshop, sve značajne spomenike iz svijeta oboji bojama afganistanske zastave.

Međutim, nije ni slutio da će te njegove slike postati viralne i da će mnogobrojni njegovi zemljaci misliti da je svijet zaista iskazao solidarnost i podršku afganistanskom narodu nakon ovog stravičnog napada u Kabulu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije