Dan žalosti u Afganistanu: Počast žrtvama dva samoubilačka napada

Anadolija
Dan žalosti u Afganistanu: Počast žrtvama dva samoubilačka napada
Magda Rakita / Guardian / Ilustracija
U Afganistanu je u nedjelju proglašen Dan žalosti kako bi se odala počast žrtvama dvostrukog samoubilačkog napada u Kabulu, u kojem je poginula 81 osoba, a više od 200 povrijeđeno.

Dan žalosti je proglašen nakon jučerašnjeg dvostrukog samoubilačkog napada tokom protestnog marša u Kabulu, za koji je odgovornost preuzela teroristička organizacija ISIS.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Afganistana saopštilo je da je više od 200 osoba povrijeđeno te da desetine građana stoji u redovima ispred bolnice u Kabulu, kako bi dobrovoljno donirali krv.

Bombaši samoubice raznijeli su se u subotu na protestu šiitske hazarske manjine koji su se okupili kako bi zatražili od vlasti preusmjeravanje strujnog dalekovoda ka njihovoj provinciji Bamijan.

Nakon napada, Ministarstvo unutrašnjih poslova Afganistana izdalo je zabranu bilo kakvog javnog okupljanja u narednih deset dana.

U saopštenju izdanom u subotu kasno uvečer, ministarstvo je navelo da će bilo kakvo okupljanje i demonstracije biti kažnjeno, te da odluka odmah stupa na snagu.

Alexey Yusupov, direktor njemačke nevladine organizacije Friedrich Ebert Stiftung u Afganistanu, kazao je za AA da bi jučerašnji napad na hazarsku manjinu mogao pogoršati sektaške tenzije u toj zemlji, što bi, kako je kazao, "bilo jako loše po Afganistan".

Predsjednik Afganistana Ashraf Ghani je nakon sastanka s liderima šiitske hazarske manjinske zajednice osudio samoubilački napad i obećao da će se "osvetiti onima koji prolivaju krv nad našim građanima".

"Naši neprijatelji, napadajući građanske slobode, misle da nas mogu podijeliti, ali neće uspjeti u tome", rekao je Ghani.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije