Sirijska vlada spremna za nastavak mirovnih pregovora s opozicijom

Fena
Sirijska vlada spremna za nastavak mirovnih pregovora s opozicijom
Sirijska vlada rekla je da je spremna za daljnje mirovne pregovore s opozicijom i da se zauzima za političko rješenje petogodišnjeg rata.

"Sirija je spremna nastaviti međusirijski dijalog bez postavljanja ikakvih uvjeta ... i bez stranog upletanja, a uz podršku Ujedinjenih naroda", navela je državna agencija SANA izjavu dužnosnika ministarstva vanjskih poslova, prenosi Hina.

UN se nada nastavku novog kruga međusirijskih pregovora u kolovozu u Ženevi, rekao je UN-ov predstavnik za Siriju Staffan de Mistura ove sedmice.

Prijašnji krug pregovora propao je i borbe su eskalirale, posebno oko Alepa, gdje su vladine snage nedavno presjekle jedini smjer do područja pod pobunjeničkim nadzorom u podijeljenome gradu.

Ujedinjeni narodi i Rusija, koji podupiru suprotstavljene strane u tom sukobu međuvremenu su raspravljali o američkom prijedlogu za čvršću vojnu i obavještajnu saradnju u Siriji u borbi protiv ekstremističkih skupina.

Američki državni sekretar John Kerry rekao je ovaj mjesec da su Washington i saveznica Damaska Moskva postigli suglasje u pogledu koraka potrebnih da se obnovi sirijski mirovni proces.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije