Uhapšen tinejdžer iz Singapura koji je imao namjeru ubijati muslimane

1
Radiosarajevo.ba
Uhapšen tinejdžer iz Singapura koji je imao namjeru ubijati muslimane
Foto: EPA-EFE / Džamija u Singapuru

U Singapuru je uhapšen 16-godišnjak koji je na godišnjicu terorističkog napada u Christchurchu planirao ubiti muslimane u dvije džamije.

Inspirisan Brentonom Tarrantom, ubicom iz Christchurcha, tinejdžer je navodno planirao izbosti svoje žrtve i napad prenositi uživo.

On je najmlađa osoba koja je završila u zatvoru bez suđenja, što je opcija koju omogućava singapurski zakon o unutrašnjoj sigurnosti.

Vlasti nisu objavile identitet 16-godišnjaka, poznato je jedino da je član protestantske crkve. Ministarstvo unutarnjih poslova je objavilo da je "motivisan snažnom mržnjom prema Islamu i fasciniran nasiljem".

Očito je da je na njega utjecao Tarrant, izjavili su iz ministarstva, ističući činjenicu da je planirao izvršiti svoje napade 15. marta ove godine, na drugu godišnjicu napada u Christchurchu. Također je navodno priznao da ga je uzbuđivalo gledanje snimke Tarrantova napada, piše Index.hr

Nije mogao naći pušku, odlučio se za mačetu

Planirao je napasti dvije džamije koje se nalaze u blizini njegovog doma. Plan je uključivao i krađu očeve kreditne kartice s kojom bi unajmio auto. Nije imao vozačku, ali je bio uvjeren da će nekako uspjeti, objavili su iz singapurske sigurnosne službe.

Prvobitno je planirao koristiti automatsku pušku, ali je odustao nakon što je shvatio koliko je teško doći do nje. Drugi izbor mu je bila mačeta.

Pripremio je i manifest u kojem je opisivao svoju mržnju prema muslimanima. Tokom ispitivanja je priznao da je bio svjestan da su postojale samo dvije mogućnosti: ili će biti uhapšen prije napada, ili će ga policija ubiti nakon pokolja.

Vlasti su objavile da ga očekuje vjerska, psihološka i socijalna rehabilitacija koja će mu "pomoći da se oslobodi radikalne ideologije u koju se upleo".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije