... / Tijelo mrtve Iranke objesili samo kako bi svekrva mogla imati "osvetu"

23. 02. 2021. u 13:10:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Tijelo žene, koja je umrla od srčanog udara dok je čekala vješanje zbog ubistva u Iranu - obješeno je kako bi žrtvina majka mogla iskoristiti svoje pravo i ukloniti stolicu ispod njenih nogu, javljaju svjetski mediji.

Zahra Ismaili osuđena je za ubistvo svog supruga, iranskog obavještajca, koji je, kako tvrdi njen advokat Omid Moradi, zlostavljao i nju i kćerku.

Omid Moradi je opisao kako je majka dvoje djece bila prisiljena čekati u redu za vješala iza 16 osuđenih muškaraca i gledati kako ih vješaju.

Ismaili je umrla u srijedu u ozloglašenom zatvoru Rajai Shahr u gradu Karaj, koji se nalazi oko 30 kilometara zapadno od Teherana.

Ismaili se, čekajući vješala, onesvijestila te je doživjela srčani udar. Ipak su je odveli na vješala i objesili - samo kako bi svekrva nogom mogla udariti stolicu ispod Zahrinih beživotnih nogu. Ovo je omogućeno zbog šerijatskog zakona qisas ('oko za oko'), doktrinom koja žrtvi ili obitelji žrtve daje pravo na tzv. retributivnu pravdu.

Međutim, čak i prema iranskim standardima, masovno pogubljenje 17 ljudi u jednom danu je neuobičajeno.

Ujedinjeni narodi prošle su godine, do početka decembra, zabilježili 233 pogubljenja u Iranu, uključujući tri osobe koje su bili tinejdžeri u vrijeme navodnih kaznenih djela.

Prije sedam godina, Reyhaneh Jabbari (26) je obješena nakon što je osuđena za ubistvo bivšeg obavještajnog dužnosnika za kojeg je tvrdila da ju je pokušao silovati.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)