Vozilom uletio među pješake, nekoliko osoba poginulo

Radiosarajevo.ba
Vozilom uletio među pješake, nekoliko osoba poginulo

Jedna osoba je poginula, a 32 su povrijeđene u napadu vozilom na pješačku zonu u centru Barcelone, potvrdila je policija prve zvanične informacije, prenosi BBC.

Od toga 10 osoba je teže povrijeđeno. Katalonska policija potvdila je da je napad kombijem u samom centru Barcelone teroristički.

Katalonska policija također trenutno potvrđuje samo jedan smrtni slučaj, dok ostali lokalni mediji i dalje pišu o 13 mrtvih.

Kako je navedeno, aktiviran je i antiteroristički protokol i otvorena istraga.

Mediji su prije konferencije za novinare prenosili različite informacije o broju žrtava u napadu u kojem je vozač kombija ušao u pješačku zonu i skoro 500 metara gazio sve pred sobom. Pješaci su bježeći ulazili u prodavnice i restorane, spašavajući živu glavu, prenose svjedoci.

Facebook je aktivirao opciju "safety check" putem koje svi koji su trenutno u Barceloni mogu objaviti da su na sigurnom.

Mediji izvještavaju uporedo o talačkoj krizi, u kojoj je navodno jedna naoružana osoba upala u turski restoran. Nije poznato da li se radi o napadaču, a različite informacije dolaze s lica mjesta. Španske vlasti su pozvale na brzu akciju spašavanja i istragu o terorističkom napadu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije