Talibani tvrde da su zauzeli posljednju provinciju koja je pružala otpor

0
Radiosarajevo.ba
Talibani tvrde da su zauzeli posljednju provinciju koja je pružala otpor
Foto: EPA-EFE / Panjshir

Talibani su preuzeli potpunu kontrolu nad afganistanskom provincijom Panjshir, jedinom koja je pružala otpor talibanima, izjavio je vođa talibana, Zabihullah Mujahid.

Ranije u ponedjeljak, posljednje protutalibanske snage u Afganistanu priznale su da su pretrpjele znatne gubitke na bojnom polju i pozvale na prekid vatre, dok je visoki diplomat Sjedinjenih Država odletio u Katar kako bi pokušao riješiti haotične posljedice povlačenja SAD-a, piše The Guardian.

Fotografije na društvenim medijima pokazuju pripadnike talibana kako stoje ispred kapija provincijskog guvernera Panjshira.

Strašne scene: Muškarac se zapalio ispred zgrade suda u New Yorku tokom suđenja Trumpu

Strašne scene: Muškarac se zapalio ispred zgrade suda u New Yorku tokom suđenja Trumpu

Lider pokreta otpora Ahmad Massoud, nije komentarisao tvrdnje talibana.

Dolina Panjshir, sjeverno od glavnog grada Kabula, jedna je od najmanjih afganistanskih provincija i jedina koja nije pala u ruke talibanima. Tradicionalno uporište protiv talibana je dom između 150.000 i 200.000 ljudi i skriveno je iza planinskih vrhova

Lider afganistanske opozicione grupe koja se opire talibanskim snagama u dolini Panjshir, sjeverno od Kabula, rekao je u nedjelju, da pozdravlja prijedloge vjerskih učenjaka za pregovaranje o okončanju borbi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije