Talibani se pohvalili kakvu vojnu opremu imaju: Objavljeno više videozapisa

3
Radiosarajevo.ba
Talibani se pohvalili kakvu vojnu opremu imaju: Objavljeno više videozapisa
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Afganistan/Ilustracija

Zadnji američki vojnik napustio je Afganistan. Talibanima su ostavili nevjerojatnu količinu vojne opreme, koju su novi vladari ove zemlje već ponosno isprobavali. Procjenjuje se da je u njihovim rukama vojna oprema vrijedna 85 milijardi dolara.

U Afganistanu je nakon povlačenja ostalo puno oružja i vojne opreme, o čemu pojedine države mogu samo sanjati. Talibanima je tako servirano više od 64.300 strojnica, 358.530 jurišnih pušaka, više od 22.170 Humveeja i 8000 kamiona… Tu je i 109 različitih vrsta helikoptera piše tportal.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Objavljeno je više videozapisa koji prikazuju talibansku skupinu kako uživa u svojim novim 'igračkama' koje je ostavila američka vojska. Jedan od isječaka prikazuje neke od talibanskih boraca koji pokušavaju letjeti UH-60 Black Hawkom u zračnoj luci Kandahar.

Drugi video prikazuje stotine američkih oružja i pušaka postavljenih na pod dok se članovi vide kako uzimaju svoju novu opremu.

Fotografije koje prikazuju specijalnu postrojbu talibanskih boraca Badari 313 već kruže internetom. Talibanski specijalci nose uniforme slične američkim, imaju i naočale za noćnu borbu, a naoružani su i oružjem istog porijekla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije