! / Afganistan bez SAD-a: Svijet će od talibana tražiti da ispune obećanje, rekao Biden

31. 08. 2021. u 07:22:00 Hina

Shares: 0

Američki predsjednik Joe Biden priopćio je da će svijet od talibana tražiti da ispune obećanje da će omogućiti siguran prolaz svima koji budu željeli napustiti Afganistan.

Priopćenje je objavljeno nekoliko sati nakon završetka američkoga vojnog povlačenja iz Afganistana.

Biden je najavio obraćanje američkom narodu u utorak popodne. 

Podsjećamo, Sjedinjene Države povukle su diplomatsko predstavništvo iz Afganistana i operacije u toj zemlji vodit će iz Katara, rekao je državni sekretar Antony Blinken dodavši da će Washington i dalje neumorno pomagati ljudima da napuste Afganistan, uprkos povlačenju američke vojske.

Blinken je izjavu novinarima dao nakon odlaska zadnjega američkoga aviona iz Afganistana, gdje su ostale hiljade Afganistanaca koji su pomagali zapadnim zemljama.

Evakuacija je završena prije krajnjega roka, utorka 31. augusta, koji je odredio američki predsjednik Biden, a kojeg su zbog načina na koji je pristupio rješavanju situacije u Afganistanu kritikovali i demokrati i republikanci, zbog brzoga napredovanja talibana i njihovog preuzimanja Kabula početkom mjeseca.

Blinken je, ignorišući pitanja novinara, rekao da će Washington afganistansku diplomaciju voditi iz katarskoga glavnoga grada Dohe, uključujući konzularne poslove i pružanje humanitarne pomoći, te da će na čelu diplomatskoga tima biti Ian McCary, zamjenik šefa američke misije u Afganistanu.

"Počelo je novo poglavlje američkoga angažmana u Afganistanu. U njemu ćemo predvoditi diplomacijom", rekao je Blinken.

"Nastavit ćemo neumorno pomagati Amerikancima, stranim državljanima i Afganistancima da napuste Afganistan, ako tako odluče", dodao je.

Rekao je kako se pretpostavlja da je u Afganistanu ostalo više od stotinu Amerikanaca koji žele napustiti tu zemlju te da Washington pokušava utvrditi njihov tačan broj. Evakuirano je više od 6000 Amerikanaca.

Od 14. augusta iz Kabula je avionima evakuirano više od 122.000 ljudi.

Budući da je sudbina kabulskog aerodroma, glavnoga izlaza iz Afganistana, nejasna nakon američkoga odlaska i talibanskog preuzimanja, Blinken je rekao da Washington nastoji naći načina da pomogne Amerikancima i ostalima koji možda odluče napustiti Afganistan kopnenim putem.

"Nemamo iluzija da će to biti lako ili brzo", rekao je Blinken.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA