Talibani djevojčici koja je trenirala odbojku odrubili glavu

3
Radiosarajevo.ba
Talibani djevojčici koja je trenirala odbojku odrubili glavu
Foto: Daily Mail / Afganistanska sportistkinja Mahjabin Hakimi

Koliko su talibani u novom periodu vladavine Afganistanom ekstremni najbolje pokazuje vijest koja dolazi iz Kabula.

Mahjabinu Hakimiju, zvijezdu u usponu Odbojkaškog kluba općine Kabul, talibani su zaklali ranije ovog mjeseca, tvrdi njen trener u intervjuu za The Persian Independent. Izvještaji kažu kako su joj talibani odrubili glavu i sliku glave objavili na društvenim mrežama.

Ovu informaciju potvrdio je Centar za istraživačko novinarstvo Payk, sa sjedištem u Afganistanu.

Gori kuća u Sarajevu: Vatrogasci se više od sat bore sa vatrenom stihijom

Gori kuća u Sarajevu: Vatrogasci se više od sat bore sa vatrenom stihijom

Smrt djevojčice tek je sada prijavljena, a trener kaže kako su talibani ranije prijetili njenoj porodici da ne smiju ništa otkriti. Nakon što je fotografija odrubljene glave objavljena na internetu, jedan od trenera u njenom odbojkaškom klubu odlučio je da progovori.

"Sve odbojkašice i ostale sportistkinje su u teškoj situaciji. U očaju su i strahu. Sve su bile prisiljene pobjeći kada su talibani zauzeti Kabul i živjeti na nepoznatim lokacijama.

Trener kaže kako su samo dvije odbojkašice uspjele pobjeći iz države nakon što su talibani preuzeli vlast. Ostale su pale u ruku islamista i sada strahuju šta će im se dogoditi.

Podsjetimo, kada su talibani došli na vlast, zabranili su sve ženske sportove zbog čega su se neke vrhunske sportistkinje iz Afganistana morale sakriti.

Iako su se 'novi talibani' predstavljali kao manje ekstremni u odnosu na one koji su vladali krajem 90-ih godina prošlog stoljeća, izvještaji kažu da ponovo ne dozvoljavaju ženama odlazak na posao i obrazovanje. Žene koje se tome protive rizikuju smrt.

Ženska odbojkaška reprezentacija Afganistana tražila je od stranih organizacija peticiju za pomoć da ih izvuku iz države, ali za sada bezuspješno.

Vijest o smrti odbojkašice prenijeli su brojni ugledni europski mediji, kao što su Daily Mail, Eurosport ili italijanska Gazzetta

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije