Tajvan bijesan: Osudili Kinu zbog posljednjih vojnih vježbi u okolini otoka

0
Fena
Tajvan bijesan: Osudili Kinu zbog posljednjih vojnih vježbi u okolini otoka
Foto: Twitter / Ilustracija

Tajvan je u ponedjeljak osudio Kinu zbog održavanja njene druge vojne vježbe u blizini otoka u manje od mjesec dana, a ministarstvo odbrane je saopćilo da je otkrilo 57 kineskih aviona.

Kina smatra Tajvan pod demokratskom upravom svojom teritorijom i pojačava vojni, politički i ekonomski pritisak kako bi potvrdila svoje pretenzije.

Komanda Istočne vojne oblasti Narodnooslobodilačke vojske Kine saopćila je da su njene snage održavale "zajedničke patrole borbene gotovosti i stvarne borbene vježbe" u morskom i zračnom prostoru oko Tajvana, fokusirane na kopnene udare i morske napade.

Prije 32 godine osujećen napad JNA na Predsjedništvo i Skupštinu BiH

Prije 32 godine osujećen napad JNA na Predsjedništvo i Skupštinu BiH

Ova država u strahu od Kine ulaže nevjerovatnih 314 milijardi dolara u odbrambeni sistem

Ova država u strahu od Kine ulaže nevjerovatnih 314 milijardi dolara u odbrambeni sistem

Cilj je bio testirati zajedničke borbene sposobnosti i "odlučno se suprotstaviti provokativnim akcijama vanjskih snaga i separatističkih snaga Tajvana za nezavisnost”, dodaje se u kratkom saopćenju objavljenom u nedjelju navečer.

Tajvanski predsjednički ured saopćio je da Kina iznosi "neosnovane optužbe" i oštro je osudio vježbe, navodeći da su mir i stabilnost Tajvanskog moreuza i regije zajednička odgovornost i Tajvana i Kine.

"Stav Tajvana je vrlo jasan, u smislu da neće eskalirati sukobe niti izazvati sporove, već će čvrsto braniti svoj suverenitet i sigurnost", navodi se u saopćenju ureda.

Nacionalna vojska dobro razumije situaciju u Tajvanskom moreuzu i okolnom području i reaguje mirno. Naši građani mogu biti sigurni - dodaje se.

Tajvanska berza ignorisala je posljednju napetost, a referentni indeks je u ponedjeljak na zatvaranju porastao za 2,6 posto.

Ministarstvo odbrane saopćilo je da je u prethodna 24 sata otkrilo 57 kineskih aviona i četiri mornarička broda koji su djelovali u okolini otoka, uključujući 28 aviona koji su ušli u zonu protivzračne odbrane Tajvana.

Neki od njih 28 prešli su liniju podijele Tajvanskog tjesnaca, neslužbene tampon zone između dvije strane, među kojima su lovci Su-30 i J-16, dok su dva nuklearna bombardera H-6 letjela prema jugu Tajvana, pokazala je mapa ministarstva.

U sličnim kineskim vježbama krajem prošlog mjeseca, Tajvan je naveo da su 43 kineska aviona prešla tu liniju.

Kina, koja se nikada nije odrekla upotrebe sile kako bi otok stavila pod svoju kontrolu, izvodi redovne vojne upade u vode i zračni prostor u blizini Tajvana u posljednje tri godine.

Održala je ratne manevre oko Tajvana prošlog augusta, nakon posjete Tajpehu Nancy Pelosi, tadašnje predsjednice Predstavničkog doma SAD-a.

Američki i poslanici iz drugih zapadnih saveznika o tada su nastavili posjećivati Tajvan, uprkos upozorenjima Pekinga.

"Vojna agresija koja dolazi iz Pekinga je neprihvatljiva" rekao je Johannes Vogel, viši poslanik jedne od stranaka vladajuće njemačke koalicije.

"Također želimo da vam omogućimo da našu posjetu ovdje vidite kao gest podrške", poručio je on predsjedniku tajvanskog parlamenta You Si-kunu u ponedjeljak, tokom posjete njemačke parlamentarne delegacije.

Tajvan snažno odbacuje zahtjeve Pekinga o suverenitetu, rekavši da samo 23 miliona stanovnika otoka može odlučiti o vlastitoj budućnosti.

Peking je posebno razbjesnila američka podrška Tajvanu, uključujući prodaju oružja.

Kao i većina zemalja, Sjedinjene Države nemaju zvanične diplomatske veze s Tajvanom, ali su najvažniji snabdjevač oružjem i međunarodni pomagač otoka, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije