Kina: Slomit ćemo svakog ko pokuša spriječiti naše ujedinjenje s Tajvanom

5
Radiosarajevo.ba
Kina: Slomit ćemo svakog ko pokuša spriječiti naše ujedinjenje s Tajvanom
Foto: EPA-EFE / Wang Yi

Nastavljaju se napetosti na relaciji Kina - Tajvan.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi održao govor pred Ujedinjenim narodima, gdje je poručio će biti "slomljen" svako ko pokuša zaustaviti ujedinjenje Kine i Tajvana.

Kineski ministar ponovio je stav svoje zemlje da je Tajvan tek odcijepljena pokrajina koja će na kraju ponovno morati biti pod kontrolom Pekinga.

Čudne prakse Tužilaštva BiH: Zašto nema optužnica protiv snajperista i ubica djece Sarajeva?

Čudne prakse Tužilaštva BiH: Zašto nema optužnica protiv snajperista i ubica djece Sarajeva?

"Samo kada se Kina ponovno ujedini, može postojati pravi mir preko Tajvanskog tjesnaca", rekao je Wang Yi na Općoj skupštini UN-a dodavši da će Peking "poduzeti najsnažnije korake da se suprotstavi vanjsko uplitanje".

Ustvrdio je dalje da će svakoga ko pokuša zaustaviti Kinu u svojim naumima "zdrobiti kotači historije", misleći pritom na sve one koji impliciraju da bi Tajvan mogao biti zasebna država.

Podsjetimo, Kina oštro brani svoje pravo na Tajvan, koji se odvojio od kopna nakon građanskog rata 1949. i sada funkcionira s vlastitom vladom. Ionako napete odnose nedavno je dodatno pogoršao posjet Nancy Pelosi, predsjednice američkog Kongresa, Tajvanu, kao i izjava američkog predsjednika Joea Bidena da će vojno braniti Tajvan ako ga Kina napadne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Najnovije