Svjetski mediji o uklanjanju crkve iz avlije nane Fate: Pravda nakon 20 godina borbe

4
Radiosarajevo.ba
Svjetski mediji o uklanjanju crkve iz avlije nane Fate: Pravda nakon 20 godina borbe
Foto: Arhiv / Srusena crkva u dvoristu Fate Orlovic

Vijest o uklanjanju i rušenju crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju, punila je stupce ne samo domaćih već i svjetskih medija.

Tako su ovu vijest prenijeli brojni svjetski mediji među kojima su Washington Post, Los Angeles Times, US news, Euronews i drugi.

Washington Post je izvijestio da je crkva srušena, a koja je ilegalno sagrađena na zemljištu u vlasništvu Fate Orlović.

"Bosanske vlasti srušile su u subotu Srpsku pravoslavnu crkvu , a potez je uslijedio nakon dvadesetogodišnje pravne bitke u kojoj je slučaj stigao do Europskog suda za ljudska prava", prenosi Washington Post.

Washington Post o uklanjanju crkve iz dvorista nane Fate Orlovic - undefined

Foto: PrtScr: Washington Post o uklanjanju crkve iz dvorista nane Fate Orlović

Euronews ističe da je crkva sagrađena ubrzo nakon što su Fata Orlović i njena porodica protjerani iz sela, 20 kilometara istočno od Srebrenice tokom rata u Bosni od 1992. do 1995. godine.

"Bosanske vlasti srušile su u subotu Srpsku pravoslavnu crkvu koja je ilegalno sagrađena na zemljištu u vlasništvu Bošnjakinje, a potez je uslijedio nakon dvadesetogodišnje pravne bitke u kojoj je slučaj stigao do Europskog suda za ljudska prava. Radnici i građevinska mehanizacija stigli su u dvorište Fate Orlović u selu Konjević Polje rano u subotu.

Dizalicom su srušili crkvu, a Europski sud za ljudska prava presudio je u oktobru 2019. da vlasti moraju ukloniti crkvu i platiti štetu porodici Orlović u ukupnom iznosu od 31.000 eura", piše Euronews.

Euronews o uklanjanju crkve - undefined

Foto: PrtScr: Euronews o uklanjanju crkve

Los Angeles Times je napisao da su radnici i građevinska mehanizacija stigli u dvorište Fate Orlović, te da ovaj potez dolazi nakon što je Europski sud za ljudska prava u oktobru 2019. godine presudio da vlasti moraju ukloniti crkvu.

"Radnici i građevinska mehanizacija stigli su u dvorište Fate Orlović u selu Konjević Polje rano u subotu. Dizalicom su srušili crkvu i njeno zvono. Potez dolazi nakon što je Europski sud za ljudska prava u oktobru 2019. presudio da vlasti moraju ukloniti crkvu. U presudi se također kaže da država mora porodici Orlović platiti odštetu u ukupnom iznosu od 36.500 američkih dolara", napisali su.

los_angeles.jpg - undefined

Foto: Los Angeles Times izvijestio o uklanjanju crkve iz dvorista Fate Orlovic

US news je izvijestio da su bosanske vlasti srušile su Srpsku pravoslavnu crkvu ilegalno sagrađenu na zemljištu u vlasništvu Bošnjakinje nakon 20 godina duge pravne bitke koja je stigla do Europskog suda za ljudska prava.

"Crkva je sagrađena nedugo nakon što su Orlović i njena porodica protjerani iz sela, 20 kilometara istočno od Srebrenice tokom bosanskog rata od 1992. do 1995. godine. Nakon 20 godina pravne bitke bosanske vlasti su napokon srušile srpsku pravoslavnu crkvu u dvorištu nane Fate Orlović", naveli su iz US newsa.

US news izvijestio o uklanjanju crkve iz dvorista Fate Orlovic - undefined

Foto: PrtScr: US news izvijestio o uklanjanju crkve iz dvorista Fate Orlovic

Podsjećamo, Europski sud za ljudska prava 1. oktobra 2019. godine je donio odluku, odnosno konačnu presudu kojom se nalaže da BiH mora izvršiti odluke kojima se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju.

Sud je utvrdio kako je propust "vlasti da ispoštuju konačne i obavezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine kojima je utvrđeno pravo na povrat predmetne imovine u posjed podnositelja predstavke, a za koji Vlada RS nije ponudila nikakvo opravdanje, imao za posljedicu ozbiljno narušavanje njihovog prava na imovinu".

Potpuno bespravno Srpska pravoslavna crkva je u dvorištu Fate Orlović 1996. godine izgradila objekat koji je do danas netaknut stajao na istom mjestu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije