Pogledajte kako sada izgleda avlija nane Fate Orlović nakon što je uklonjena crkva

17
Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako sada izgleda avlija nane Fate Orlović nakon što je uklonjena crkva
FOTO: AA / Kuća i avlija nane Fate Orlović

Današnji dan, 5. juni 2021. za nanu Fatu Orlović je poseban, ali i  historijski za BiH. Pravnim putem, legalno po svim aspektima, dobivena je jedna bitka. 

Nakon više od dvije decenije pravne borbe nane Fate Orlović za pravdu, danas, 5. juna u poslijepodnevnim satima završena je glavnina radova u vezi s uklanjanjem bespravno izgrađene crkve iz njene avlije. 

Iako narušenog zdravlja, nana Fata Orlović je tokom dana dočekivala i ispraćala brojne medijske ekipe, kao i brojne građane koji su došli da joj izraze podršku.

Kuća i avlija nane Fate Orlović - undefined

Nana Fata Orlović je novinarima danas kazala kako je iscrpljena od višedecenijske borbe.

"Hvala Bogu, dočekasmo, hvala Bogu, izvrši se sve kako treba, ali danas mi je ponajgore. Nije mi pravo, ne volim, a moram, jer svako svoje traži, pa tražim i ja svoje. Ja njima nisam ništa učinila, niti činim. Drago mi je što je iznesena iz avlije, ne bi je trpio niko, pa ne mogu ni ja", kazala je nana Fata Orlović, koja je narušenog zdravlja.

U kratkoj izjavi u svojoj kući u Konjević-Polju, nana Fata je zahvalila i novinarima na podršci.

Dodala je da je vrijeme da konačno sjedne rahat u svoju avliju.

"Da sjednem ondje da popijem kahvu, da nas ne ganjaju i ne tuku po našoj avliji, nek i njima dođe kraj. Radili su nam što je najgore, a došao je kraj i njima", kazala je nana Fata Orlović i ponovila:

"Dvadeset godina sam iscrpljena, a danas mi je najgore. Nije mi drago, a u isto vrijeme i jest mi drago što je moja avlija oslobođena."

Podsjećamo, borba nane Fate Orlović za uklanjanje pravoslavne crkve, koja je izgrađena u njenom dvorištu tokom rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu početkom 1990-ih godina, dok su ona i preživjeli članovi porodice bili u izbjeglištvu, traje dvije decenije.

Uklanjanje bespravno sagrađenog objekta pravoslavne crkve počelo je nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasoburgu od 1. oktobra 2019. kojom je naloženo državi Bosni i Hercegovini da ispoštuje ranije odluke o uklanjanju crkve - odluke CRPC-a iz 1999. godine i Ministarstva za izbjeglice iz 2001. godine.

Evropski sud je utvrdio kako je propust vlasti da ispoštuju konačne i obavezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine kojima je utvrđeno pravo na povrat predmetne imovine u posjed podnositelja predstavke, a za koji Vlada bh. entiteta Republika Srpska nije ponudila nikakvo opravdanje, imao za posljedicu ozbiljno narušavanje njihovog prava na imovinu.

Naime, imovina Fate Orlović i njene porodice vraćena je nakon završetka rata u BiH, ali nelegalno sagrađena pravoslavna crkva u njenom dvorištu je ostala. Fata Orlović je pokrenula sudski postupak 2000. godine pred sudovima u BiH, koji je završio apelacijom i presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strasborugu u njenu i u korist ostalih 13 apelanata.

Nani Fati Orlović su tokom rata u BiH ubijeni suprug, kao i veliki broj članove porodice.

U proteklih 20 godina borbe za izmještanje bespravno sagrađene crkve iz njenog dvorišta, Fata Orlović je mnogo toga preživjela - napadi, prijetnje, optužnice.

Kako sada izgleda njena avlija, nakon što je crkva uklonjena, pogledajte u galeriji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije